UPCycling: Additional fan

Не обичам да изхвърлям стари, макар и повредени вещи, особено пък "сложни" вещи като потребителски електроуреди.
Ако е изгорял някой транзистор, защо да изхвърляш целия уред, вероятно има доста чарколяци, които може да се използват, нали?

По света хората наричат процеса на оползотворяване на стари уреди и чарколяци UPcycling. Разликата с recyling е, че ако уредът се е скапал, но вентилаторът работи, не претопяваш вентилатора, ами го вграждаш в друг уред докато все още работи. Предимствата са, че не се хаби енергия и време в рециклиране, а читавите елементи се оползотворяват още на първа стъпка.

Днес направих един такъв мъничък проект, който обмислях от доста време. В офиса сме пълни с изгоряли захранвания и днес спасих вентилатора от едно 500 ватово, silent. Подмятаха ми се и  непотребни USB кабели (всеки USB кабел ще свърши работа - mini, printer, etc.)

Спретнах си допълнителен охладител за лаптоп, като ми бяха необходими единствено:

  • клещи и изолирбанд

С клещите прекъснах USB кабела и го подготвих да се свърже с вече отделения от кутията на захранването вентилатор. Оголих черните и червените кабели, свързах ги и ги изолирах с изолирбанда.

Сега, стария вентилатор вече може да се захранва от всеки USB порт и да предоставя допълнително охлаждане, когато се постави под лаптоп например, а със USB зарядно за контакт може да го ползвате буквално навсякъде :)

Ако имате стари вентилатори вкъщи или непотребни USB кабели, не ги изхвърляйте, замислил съм да си спретна цяла стена покрита със стари вентилаторчета, която да охлажда терасата ми :)

Posted in Етикети: |

0 коментара: