Газта догонва бензина

“Булгаргаз” ЕАД предлага увеличение на цената на природния газ от 2008 г. с 25,46% спрямо последното тримесечие на тази година.

Това стана ясно на пресконференция на ръководството на компанията. Предложението е внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Разчетите на компанията се основават на промените в стойността на алтернативните петролни продукти на международните пазари спрямо предходния период.

"Булгаргаз" обосновава искането си с увеличение на цената на на мазута с 1% съдържание на сяра със 79,41%; на на цената на мазута с 3,5% съдържание на сяра със 71,05% и на увеличение на цената на газьола – с 53,7%.
Според досегашните разчети на компанията цената на синьото гориво би трябвало да се вдигне с 33,57%. Сега обаче официалното предложение на компанията е основано на по-нисък курс на щатския долар, обясни Димитър Гогов, изпълнителен директор на “Булгаргаз”, цитиран от Фокус.

Миналата седмица експерти на МИЕ предложиха друго увеличение на цената на газа от първото тримесечие – с около 16%. "Това е резултат на изчисленията на някой служител на министерството, но курсът на долара и цените на горивата се променяли постоянно и това са обективни фактори", коментира Любомир Денчев, главен изпълнителен директор на “Булгаргаз”.

Може да се очаква, че ДКЕВР няма да уважи в пълния размер искането на държавната компания.

Posted in Етикети: , , , |

0 коментара: