Горивата поскъпват от догодина

От следващата година се увеличава акциза на всички видове горива с приетите от Парламента промени в Закона за акциза и данъчните складове на второ четене.

Безоловният бнзин ще поскъпне с 6 стотинки на литър, заради увеличението на акциза с 5 ст./л. За дизеловото гориво увеличението на акциза е с 6,5 стотинки на литър, а с ДДС - 7,8 стотинки.

Заместник-финансовият министър Кирил Желев обясни, че увеличението на акцизите се прави, за да се достигнат минималните акцизни ставки на останалите страни на европейски съюз. От опозицията възразиха срещу това увеличение като по техни разчети поскъпването на горивата ще доведе до по-високи цени на всички стоки с 10-15%.
Пред журналисти в кулоарите на парламента Кирил Желев призна, че увеличението на всички акцизи ще доведе до повишение на цените. Проблемът за инфлацията и увеличението на цените не е в резултат на акцизните ставки, обаче тълкува Желев. По думите му търговците и промените в цените, които те правят са свързани с техните очаквания и проблемът е повече психологически и депутатите създават очаквания за увеличение на цените и търговците ги изпълняват.

Предвижда се още акцизът за въглищата и кокса да се увеличи с 33%, което означава, че през 2008 г. тон въглища вече ще се продава за цена от 185 лв., вместо сегашните 183 лв.
Лидерът на ДСБ Иван Костов направи предложение да не се увеличава акциза за въглищата, като се аргументира с обстоятелството, че голяма част от топлофикациите произвеждат енергия от въглища и кокс и повишение на акциза ще се увеличи на крайната цена на парното. Въпреки това обаче предложението му беше отхвърлено от депутатите. Костов възрази и срещу покачването на акциза за електрическа енергия, но депутатите решиха, че от 2008 г. с 20% ще се увеличи акциза за тока за промишлените потребители. За битовите не се предвижда промяна в цената. От следващата година един мегават електрическа енергия за предприятията ще струва вече 123,80 лв., а в момента е 123,60 лв.

Posted in Етикети: , |

0 коментара: