Пушенето води до оплешивяване

И за... плешивостта е виновно пушенето, което не само може да ви докара сърдечни заболяание и рак, но и в същото време ускорява стареенето на кожата и посивяването на косите.

В последните години, вредните последици от тютюнопушенето са обект на много научни изследвания, като наскоро беше открита и връзка между пушенето и косопада при мъжете.

Проучване измежду мъже доброволци в Тайван показа, че страсните пушачи или 1/6 от световната популация (1,1 милиарда) са изправени пред реалната опасност да загубят косата си, благодарение на никотина.

Пушенето засилва опасността от косопад, като унищожава корените на косата, действайки негативно върху кръвообръщението на главата, подчертава ученият Син Ли Хю, директор на изследването. В случай, че пушите повече от 20 цигари на ден, проблемът се усилва, подчертава Хю.

От проучването на Тайванския Университет научаваме още, че пушенето може да унищожи корените на косата, да попречи на циркулацията на кръв и хормони и да увеличи производството на естроген (женски хормон).

Най-вероятно никотина спомага за оплешивяване главно при хора с наследствена обремененост и склонност към оплешивяване, където и влиянието на тестостерона (мъжкият хормон) спомага за загубата на косата.

Ето защо, учените съветват мъжете с първи симптоми на оплешивяване да се информират за негативните ефекти от тютюнопушенето. Учените са изследвали 740 мъже в Тайван, на средна възраст от 65 години и са се уверили, че пушенето е изиграло важна роля в развиването на средно или напреднало оплешивяване, особено в случаите, когато мъжете пушат над 20 цигари дневно.

Posted in Етикети: |

0 коментара: