Start Up IT

За Start up It - или с добро или нищо!

Start Up IT семинара започна със страхотен скеч от тримата най-добри лектори на събитието:

Костадин Йорданов от Bianor, Калоян Георгиев от All Telecoms и Виктор Францес от NextBillion Ventures
Калоян се правеше на представител на MCN International (whatever) - мултинационална, мултимилиардна корпорация предоставяща сигурна среда на работа, нормирано работно време и... скука.

Костадин и Виктор го играеха (не го играеха те са) трудещи се до зори разработчици, които работят когато си пожелаят (да бе да, аз работя по цял и половината нощ :) и после продават страхотната идея, която променя света (хубаво е да имаме реални представи за света - свят са и вашето семейство и познати, дори само техният свят да промените - пак е нещо!

Доста сладко звучи нали?

Разбира се един Start UP е предимно много бачкане, start up-ът е като едно прохождащо детенце, което има нужда от страшно много неща - материални и не, но никой не му обръща внимание и все казват, че има още много хляб да изяде преди да ги получи, а то горкото и зъбки няма още...

Първият Start Up на Калоян е доста амбициозен и се... проваля. Защо?

Защото Калоян го е страх да харчи парите на инвеститорите, страхува се, не са негови.

Няма златна формула колко да харчите или да не харчите. Сами трябва да си я намерите, моят личен съвет от опита от един аналогов старт ъп, които споделя и Ники Горчилов (NextBillion Ventures) е:

"Ако можете да си набавите финансиране сами - приятели, близки роднини, малки кредити, пестене, личен доход" - Направете го! Бъдете максимално независими!

Аз стартирах малък бизнес с личната си кола, една кредитна карта и малко спестени пари. После го разширих чрез още 2 кредитни карти, сега съм си покрил задълженията, изкарах малко пари отгоре и разбрах, че не това е моят бизнес. - Още един провален Start Up към бройката :)

След тях Тодор Колев и Владимир Цветков от Obecto, Георги Дичев и Ивайло Христов от Future и Social Media съответно говориха за проектите си, които започнали докато били студенти или малко след като завършили факултативно.

С Влади сме тренирали навремето шорт-трек , още тогава беше МНОГО умно момче и не само geekishly smart, притежава силен, аналитичен ум и умее да говори пред публика и да прави силни аналогии и сравнения.

Та той именно говори най-добре в този модул и направи коментар за символиката на това, че събитието се провежда именно в Аулата - залата където са му връчили дипломата от ФМИ и са го призовали да бъде един добър професионалист (инструмент в машината на waterfall модела) и нищо повече...

И така Влади е бил и си остава страхотен професионалист, докато един ден не е решил, че заедно с Тодор ще създадат със собствените си лаптопи и малко помощ от приятели - Obecto - тяхна собствена компания, която да поставя под въпрос всякакви софтуерни и хардуерни ограничения и да показва, че невъзможното и "това няма как да стане" - са все повече думи от миналото.

Спирам дотук, защото и времето и разказа напреданаха, повече тия дни...



2 коментара:

  1. Калоян Says:

    Следих какво се пуска в twitter, и не останах особено впечетлен - сигурно на живо е било различно.

  2. MARFI Says:

    Калояне, не случайно започнах с "За Start up It - или с добро или нищо!"

    Не може от първия път да има разбиващ семинар, няма нито климат нито "екосистема" добре развита, хората искат да правят нещо собствено, но са толкова обсебени от тия пари, че го изопачавт и опошляват на макс.

    Няма да пиша за въпроси от сорта:

    "А мислили ли сте какво ще правите като станете милионер?"

    WTF?

    Имаше ги м/у другото.