След срещата с Паси

Днес както писах в: Блогъри на среща с Паси с Ган, Руслан, Събина и Мила откликнахме на поканата на господин Паси и му гостувахме в "Народното събрание" - разбирайте бившата сграда на партийния дом.

Самият кабинет на г-н Паси е и бившият кабинет на първия в държавата - другарят Тодор Живков. Успяхме да надникнем в кабинета на секретарката на бившия първи - просторен, с дивани и фотьойли и както Събина отбеляза: "Малко по-голям от холът ми..."

В този кабинет, малко над специалната дупка в паркета през която КГБ слушала дали другаря Живков карал губернията по правилната релса, г-н Паси ни показа карта на остров Ливингстън и с патос ни разказа за различните български топоними използвани на острова - Тунджа, Ямбол, пл. Тангра, вр. Паси (кръстен на името му, но той не се е качвал там) - о-в. Ливингстън е територията извън границите на България с най-голяма концентрация на български топоними :)

Все пак, тъй като срещата беше с блогъри, зададох му въпроса, дали някога не е изпитвал желанието и порива да обяснява със същия този патос тези факти на повече от 5 човека накуп, намеквайки че може би създаването на един блог посветен на пътуванията му до полярния кръг би успял да запознае хората при това на един приемлив език с този далечен свят и да преразкаже в широкодостъпна форма приключенията си там.

Получих уклончив отговор - отвърна, че Л. Иванов би се справил по-добре в този разказ, тъй като е експерт в тази област и изследователят сам създал една от най-добрите карти на острова.

След това се преместихме в една просторна заседателна зала и продължихме да си говорим там.

Г-н Паси първо ме шокира, (както обикновенно прави в изказванията си, когато няма достатъчно време да развие мисълта си) че присъствието в пленарна зала, ако няма гласуване, изказване или церемония е чиста загуба на време за народните представители.

Спомена и че гласуването с чужда карта е най-малкият проблем на демокрацията, защото всъщност по този начин се изразява гласът на партийната група, която както знаем е партийна група, именно защото гласува едногласно!

Далеч сте, надявам се от мисълта, че депутат от БСП например ще гласува срещу национализирането на Софийския боклук и ще влезне в конфликт с висшия съвет на партията столетница...

Относно кворумът в пленарната зала г-н Паси сподели наблюденията си от над 50 парламента по света, включително и Европарламента, където каза той в ден без гласуване, гледка от 8 депутата е нормална.

Сподели и че във Великобритания кворум се постига при 8% (40) човека, което парадоксално, стимулира присъствието в залата, за да не може опозицията да прекара някои закон, докато управляващите липсват < взимайте си бележка СДС, ДСБ и тн...

Фокусът на дискусията, признавам леко се измести от двете скорошни участия на г-н Паси в РЕТВ и двете му изказвания, хвърлили мащабни "бомби" в българската блогосфера, върнахме се в темата, когато Ганчо спомена, че работи в svejo.net, а аз му разказах за широкия отзвук и лавината от публикации по темите "Паси" през Март и Май.

Успяхме да зададем доста конкретни въпроси и дори г-н Паси обеща да препрати писмо от финансовият министър Пламен Орешарски, в които се обяснявало защо се бави връщането по ДДС, защо е в такъв размер, защо не падна ДДС над книгите и учебниците, както бяха обещали от партията столетница и тн. Веднага щом го получа, ще го публикувам тук.

Очаквайте скоро видео и снимки от фотосесията ни от кулоарите на властта :)

Очертава се доста морна политическа седмица... отправям апел към политиците - правете кампании не за по 2 месеца, почнете една година назад поне!

Вчера бях на политическия дебат на РЕТВ, днес среща с Паси, утре с Меглена Кунева в Хилтън... направо разсипия... няма време да се блогне всичко.

За капак днес имаше и бой в парламента!

Въобще забави по време на мор :)


14 коментара:

  1. sepuko Says:

    Линков ще ме прощаваш за отклонението но надписа Greecе на фланелката ти прави тая снимка лееееко,м,така, как да го кажем...

  2. Събина Says:

    Днес верно ли е имало бой в парламента? Аз съм пропуснала.

    За мен, освен цялата сграда и кабинета на Живков, най-интересно ми беше учудването на г-н Паси когато ми разказвахме как се случват нещата в Интернет и в блогосферата. Ако той, който е сред модерните и прогресивни политици в България е толкова на ясно, не искам да мисля колко за запознати останалите.

  3. MARFI Says:

    Sepuko, пращавам те :)

    Ами какво да ти кажа, усетих се късно сутринта, че това ще е дълъъъг ден и че вероятно ще има подобна снимка, но... :) Но е напълно уникална по този начин, не мислиш ли :)

    Уникат баце :)

  4. sepuko Says:

    Линков, с фактите не мога да споря, снимката е уникална от всякъде. Може да сложим един коментар "Да живее българо-гръцката дружба" отдолу и тогава ще е и провокативна :)

  5. Bunny Says:

    Photoshop му е майката! :Р

  6. MARFI Says:

    Харесва ми идеята за Българо-Гръцка дружба, фотощоп не е алтернатива :)

  7. fen Says:

    Снимката е уникална:)

  8. Bogomil "Bogo" Shopov Says:

    .. и всички срещи в София, ние да мрем :)

  9. MARFI Says:

    Не си прав Бого.

    В предизборната надпревара, изборните кервани минават през цялата страна, не знам дали НДСВ са минали през ВТ, но мисля че скоро ще са във Варна и Бургас.

  10. Bogomil "Bogo" Shopov Says:

    Аз говоря за срещите, не за кампаниите.

  11. MARFI Says:

    Хм... еми Паси, ни прие в кабинета си, засега съм виждал само в една държава министерство извън столицата - в Гърция - "Министерството на Македония и Тракия" в Солун, иначе не си прав за срещите виж опенфест в Русе и Габрово, и п2п в Търново :)

  12. Bogomil "Bogo" Shopov Says:

    Хм, тези среши не са огранизирани от членове на правителството , нито на инстутуциите. Сега, аз за да участвам на среща с Кунева или Паси или X-men , трябва да идвам до София.

  13. доц. д-р Любима Йорданова Says:

    Какво ще кажете. Все пак връх да се назовава с името на човек, който още е жив? И какво прави външен министър по време на мандата си на Антарктида, с пингвините ли си говори? Такава е работата на външните министри, да си говорят с чуждестранни министри. Впрочем между него и Калфин няма никаква разлика. Имала съм срещи и с двамата. И за двамата евроинтеграцията на България е нещо между другото, нещо маловажно. Пълно разминаване между хората и реалностите.

  14. MARFI Says:

    Любима ти като станеш външен министър ще ни интегрираш тотално знам :)

    Паси вчера говори именно за нуждата ЕС да стане час по-скоро една държава и за все по-дълбока интеграция.