Честит имен ден на всички Мартиновци и Марти!

Днес, 14 април честваме денят на св. Мартин Изповедник, папа римски.

Св. Мартин бил римски папа и повел борба за защита на църковното учение от вредните проповеди на монотелитите. (Монотелитството е ерес (вид прочит и тълкование на библията), според която Иисус имал само една воля - човешка и бил по-близо до хората, отколкото до своя създадел - Бог Отец. Изначално започнало като противодействие на монофизитсвото - учение за единствена природа на Иисус, монотелитсвото също било заклеймено като ерес на шестия (Трулски) Вселенски Събор.)

Именно по време на тези религиозни борби св. Мартин се откроил като защитник на правата вяра, дори свикал в Рим местен събор, на който осъдил строго монотелитството, а привържениците му предал на анатема (отлъчване от църквата).

За нещастие Констанс, император на източната римска империя със столица Константинопол, не останал очарован от действията на папа Мартин и го привикал малко насилствено на константинополския хиподрум. Там той бил изтезаван и осъден като политически престъпник. След това го заточили на п-ов. Крим, където се срещнал със Създателя след 2 години.

Папа Мартин, минал през много премеждия и унижения, но опазил вярата си чиста. Бил непреклонен и инатлив и действал в интерес на цялото братствто, отколкото свой собствен.

Други бележите Мартиновци, пак прославили се с идеологията и възгледите, които бранели са Мартин Лутер - пръв превел библията на немски език, както и Мартин Лутер Кинг - радетел за права и свободи на чернокожите в Америка.

Честит имен ден на всички Мартиновци! Пожелавам Ви много здраве и сила да отстоявате идеите и възгледите си!




Posted in Етикети: , |

1 коментара:

  1. Bee Says:

    Пилето, честит имен ден! да си ми жив и здрав и много усмихнат! :) цунки по муцунки!