Пазарувай (гласувай) отговорно

Всеки път, когато избираме стока от щанда ние гласуваме. Гласуваме за най-добрия компромис м/у качество и цена или пък гласуваме доверие на приятелската препоръка.

В края на деня, покупчиците преглеждат "урните" и въз основа на пуснатите гласове разпределят местата на продуктите в "парламента".

Затова не се ядосвайте, когато следващия път отидете в 345 например и има само турски домати, докато хората гласуват за тях ще продължават да се продават, а аз ще продължавам да ги избягвам, както и соковете в хартиени кутии - ужасни на вкус и с вредни опаковки.

За около седмица съм гласувал 11 пъти за "ретро" соковете с вкус на истински плодове в стъклена бутилка, която може да се ползва многократно, а най-хубавото е че цената им е дори по-евтина от тази на оцветения и ароматизиран сок от тиква в опаковките на Капи. Лошото е че се намират в малко магазини, но това може да се промени, от нас зависи!

Posted in Етикети: |

8 коментара:

  1. Анонимен Says:

    За съжаление, наложено ни е да гласуваме за турски домати, защото просто няма други. Където живея аз, нямам особено голям избор. На 300 кв. съм и от на баба градината, че да си ям истински сочен, сладък, български домат. Не знаем какво яде, не знаем какво пием, не знамем какво има на етикетите. Сега уж се започна някаква акция за регулиране на продуктите и етикетите, ама всичко ще е за два дни, както винаги.
    Поздрави!

  2. MARFI Says:

    Хм... аз никога не си купувам зеленчуци от супермаркетите, а от малките плод зеленчуци, там където работя има почти на всяка пряка и дори си поръчвам какви гъби и домати искам и след някой и друг ден вече са ги взели от борсата, в големия магазин тази "интимна" връзка е прекъсната!

  3. wattie Says:

    Аз винаги купувам от малките магазини всичко. Дребния производител ми е по-симпатичен от мутрите.

    Иначе... връщаш ли стъклените бутилки от сок? Доколкото знам и те хвърчат в кофата. В този смисъл е спорно кое е по-еко - хартията или стъклото. И двете не цапат много (зависи от производството).

  4. MARFI Says:

    Значи хартията не е само хартия, отвътре това което не и позволява да се разкашка трябва да се отдели при рециклирането, което е труден процес и се прави на много малко места.

    Стъклото пък, дори натрошено може да се ползва при асфалтиране например.

    Аз върнах бутилките, заедно с няколко други за крупната сума от 14 стинки в пункта на ул. "Пчела".

  5. wattie Says:

    Единственият смисъл е в безотпадните технологии - тези, в които няма изхвърляне и рециклиране. Всичко друго е "тинтири минтири".

  6. MARFI Says:

    Супер, надявам се да станеш и малко по конкретен :)

  7. wattie Says:

    Директно ставам конкретен:

    1. Сутрин чичката и каруцата ти носи пълна бутилка с прясно мляко и взима от вратата ти празна (поставил си левчето под нея);

    2. Отиваш в магазина с празен буркан и с черпак ти сипват гъсто кисело мляко от големия гюм;

    3. Носиш си торбичката и не ползваш пликчета;

    4. Вместо да използваш пликове за боклук - слизаш и изсипваш кофата, после вкъщи леко я замиваш;

    5. Отглеждаш домашни животни, които изяждат органичните боклуци от храната, която не употребява човек (на село се изхвърлят само ноктите на прасетата - всичко друго се употребява).

    Мислиш, че не може? Пак помисли - така е било. Значи може. Сега не може. Поне докато икономиката ни е такава - свинска.

  8. Margon Says:

    Да, ама икономиката ще си остане свинска, по твои думи, просто защото мало и голямо иска да живее в градовете, да си кара колата, да си пусне климатика, да си напазарува нещо фешън, към което включвам и биото, и така нататък. Вчера попаднах на едни мои драсканици от лекция - за Алвин Тофлър, който казва, че след всяка т.н. индустриална криза, настава времето на романтизма - сега била третата вълна. Застигна ни и нас.
    Иначе - съгласна съм за кофата и платнените торби за пазар, но най-съм съгласна, че държавата трябва да подкрепя земеделието - не да дава пари за всичко и администрацията да копае на полето, макар по-възрастните сигурно са копнали туй-онуй покрай бригадите. На село - там проблемът е, че циганите ти обират узрелите домати и ти крадат кокошките.