Без дим - сряда зад парламента

На 21 март (сряда) в пленарна зала ще се гласуват промени в закона за здравеопазването, или по-конкретно забраната за тютюнопушене на обществени места отново ще бъде отложена. Това решение е в резултат от натиска на гилдията на ресторантьорите, който писнаха на ГЕРБ, а те, както видяхме от казуса с осигуровките нямат много твърда дума.

Като непушач, но с приятели пушачи съм раздвоен, от една страна за мен този казус изобщо не трябва да съществува, дори ако само един човек не пуши в заведението въпрос на елементарна култура е останалите да се съобразят с него и да не пушат там където хората се хранят - така де, хората с елементарна култура не пушат тук, а за останалите е забранено. Също както и казусът с кучето Мима - изверзите не се контролират със закони, а с внимание. Но както и да е, като няма култура и внимание има закони.

Правителството аргументира либерализацията с това, че протестите били вяли - да им имам двойния стандарт - зачитам News.bg от 14 Април: "Мижава акция в подкрепа на кабинета"

"Седем души се събраха пред сградата на парламента до МС, за да изразят подкрепата си към правителството."

...и протестите вяли и подкрепата вяла - ми що не си тръгнат тогава?

Стига приказки, време е за действие:

На 21 март в 8:15 се събираме на служебния вход на парламента, за да изпием по едно кафе без цигарен дим и да напомним на народните ни представители да сторят това, което отдавна е факт в редица европейски държави - а именно да забранят със закон пушенето на обществени места. Все пак и третия човек по популярност в държавата - Симеон Дянков, се обяви против тютюнопушенето на обществени места по време на TEDxBG конференцията (видео). RSVP на събитието.

Posted in Етикети: , , |

5 коментара:

  1. wattie Says:

    Занимават обществото с глупости за отклоняване на вниманието, а вие дори им се връзвате. Ужасно...

    А в сряда от 10 часа има къде-къде по-смислен протест на младите учени и преподаватели... Предполагам, че дори не знаете за него.

  2. MARFI Says:

    Какво означава Вие им се връзвате? Айде стига с тия протести, това е акция. И е преди работното ми време, така че ще я подкрепя!

    Няма по-смислен или по-не смислен протест, всеки протест е право на глас и позиция по дадена тема, сега все едно ми казваш, че ако не подкрепя младите учени и преподаватели съм супер тъп и ограничен и се занимавам с глупости! Представам си ако бях подкрепил Мима колко ниско щях да падна...

    Тютюнопушенето е много по-популярна тема и пряко засяга много повече хора, отколкото измеримо деградацията на образованието и абдикацията на държавата от него, наясно съм че когато лекарите и учителите имат проблем, то и аз имам проблем, защото ползвам(х) (ще ползвам) услугите и на лекарите и на учителите.

    А ако някой не е успял да си лобира и информира подобаващо за протеста, съжалявам, но не е моя вината, до сряда има време - ще се съберат хора. Само асистентите в СУ да излезнат ще напълнят площада, но нещо ме кара да смятам, че няма да дойде и една трета от преподавателския асистентски състав, времето ще покаже.

  3. wattie Says:

    Не, те много по-малко от 1/3 ще дойдат, защото така им изнася и на тях и на шефовете им. Малко са финансово необлагодетелстваните хора.

    А за тютюнопушенето ще се повторя - правителството занимава хората буквално с глупости. Пределно очевидно е, че държавата ще загуби много ако забрани тютюнопушенето на обществени места. Просто ние сме нискокачествена и долнопробна туристическа дестинация - хората идват при нас, за да пият, пушат, ебат (с извинение) и дрогират. Което и от тях да забраним (ама не така тинтири минтири на хартия, а истински) - ние ще загубим много.

    Така, че нито Дянков, нито Бат Бойко нито Дядо Коледа ще забрани тютюнопушенето в България. Не са толкова глупави. За да стане това са нужни десетина години градене на нова алтернативна сфера за развитие. Това изисква мислене, усилия, наследственост в управлението... все неща, които са трудни и на никой не му се занимава.

    Така, че свиквай с цигарения дим. А аз просто казах, че вместо да се връзваш на медийния пушек и да пиеш кафе мислейки "да го дишаме ли в заведения или не"... вземи си закопчай джоба, че с всеки изминал ден бъркат в него все по-дълбоко и по-дълбоко...

  4. MARFI Says:

    Не знам как точно да си закопчея джоба, те по-скоро бъркат още преди парите да са постъпили в него, така че спасение се не види.

  5. wattie Says:

    Ами ти си фокусирай вниманието върху проблема и не се разсейвай с глупости - умно момче си, ще намериш решение. Глупците да страдат колкото си искат - за тях няма спасение тъй, че не се пъти да ги браниш...