WebIt: Андрю Позниак и каналите в YouTube

Днес бях на WebIt и слушах общи приказки за Бъдещето на дигиталната реклама от Норм Джонстън от MindShare, Ален Йоро от IAB Europe, Принц М. Пинакът от Кока-Кола и Андрю Позниак от Google.

По едно време, като съвсем ми доскуча и се сетих за една необмислена статия от последния .NET Magazine за брандираните канали в You Tube много се ядосах.

Първо, Андрю Позниак оглавява ресор (travel & retail), който както върви родния туризъм може никога и да не видим в България и второ и много по-важно, доста е лицемерно да говориш за бъдещето на рекламата, като в същото време си затворил собствените си канали за потребителите пред които се изправяш и не знаеш дали ще ги отваряш в обозримо... бъдеше :)

Визирам брандираните You Tube канали или така наречeната им партньорска програма.

Няма значение колко видеа качвате, колко сте активен или креативен, щом сте българин губите шанс да се възползвате от този мощен инструмент за имиджова реклама и създаване на brand awareness.

Най-стряскащото е че дори в държави, в които Google има регионални офиси - Гърция например, тази функция също не е достъпна.

Поговорих си с Андрю след панела и той ми сподели че има вратичка - ако създаваш видео и таргетираш канала си към потребители в белите страни - САЩ, Англия, Германия, Франция, Канада, Бразилия... то тогава Google ще те одобри, но заявката трябва да дойде от съответната страна към която си се насочил - доста тъпо!

Андрю ми цитира пресен случай с хотел в Дубай (нали отговаря за туристическия бизнес), който минал през доста сложна процедура, за да се включи в партньорската програма и да се възползва от преимуществата на английсия пазар.

Поне за мен партньорската програма на YouTube и отварянето и към ВСИЧКИ потребители на сайта е част от стъпките, който трябва да се предприемат от големия играч, за да се създаде необходимият пазарен климат и по нашите земи, та да може някога и родната Интернет рекламата да надвие телевизионната. Амин!

хостинг и домейни

Posted in Етикети: , , , |

1 коментара:

  1. Preor Says:

    "заявката трябва да дойде от съответната страна към която си се насочил - ДОСТА ТЪПО!" - Си е направо леко казано....