2x(TEDxBG)=? Part 1

В първата трезва събота от годината се проведе втората родна TEDx конференция.


В ролята си на мастит блогър, отявлен културтрегер и trendsetter, бях там, та даже и снимах.

Част от родната блогосфера ме изпревари (докато колоездих 200 км.) и вече преразказа и щрихира събитието, следователно тук няма да четете преразкази на лекции - да сте дошли! Ако не сте, почакайте малко и гледайте лекциите онлайн, а докато чакате изгледайте тези от миналата година - струват си, повечето.

За мен първата трезва събота от годината и изминалите 52 съботи от предната конференция имат символично значение и искам да се спра на него. Сещате се, нещо като рождения ден, годишнината от сватбата, новата година... пък и на тази конференция Христомир Йорданов говори за това как прости patterns заедно създават сложни алгоритми и машини (снимката е от неговата лекция: мозък + неврони + връзки = памет и разум).

Ще споделя по кои пътеки за промяна на света тръгнах от миналата конференция и колко надалеч стигнах по тях за една година. Смятам да го направя в няколко последователни публикации. Иначе ще стане много дълго и на вас няма да ви се чете, камо ли на мен да ми се пише :)

Ще почна по реда на лекциите. Първи миналата година бе адашът - Марто Ангелов, с идеята си за велосипеден път във въздуха - Колелиния. Направи страхотна презентация (виж я) и се чувствах супер горд, че го познавам, че карам колело, че съм съдия по колоездене и имам собствен аматьорски клуб - ВелоКлуб Мамут. Точно така! Всичко това накуп, евалата адаш!

Какво направих с/за идеята?
Осинових я. Мисля имам известна заслуга за това Марто да я представи и в Солун, на тамошния TEDx (отново видео).

Fun Fact:
След TEDxThessaloniki с Марто споделихме превоза ми (разбирай пистарата) по крайбрежната велоалея на Солун, почти до гарата (единственият път, когато съм возил друг човек на бегача, при това с багаж, няма и да се повтори).

Тук е моментът да кажа и от позицията на човек бил на два български TEDx-а, и дошъл малко след края на един гръцки, че родният е в пъти по-силен по отношение на организация, networking & overall
(Поне по отношение на Солунското събитие, с TEDxAthens сме на едно ниво или те дърпат малко откъм зала, сайт и други дребни неща) Голямо браво на организаторите!

Какво не направих с идеята?
Не успях да я тествам.
София, вероятно ще е последният европейски град в който ще имаме Колелиния или Колелинио. Както и ще си остане градът с най-малко велоалеи и най-малко колоездачи forever and ever!
За тази ситуация, виновни сме всички ние. Всички ние които седим и си пишем по блоговете, ходим си на конференции и не се придвижваме с колелета по 1001 причини, сред които, много основателна е признавам и липсата на велоалеи, но и ясно съзнавам че demand creates market. Когато станем повече колоездачи, независимо от атмосферните условия, когато запалваме хората около нас да карат и когато станем свидетели на, wait for it...
първият протест и блокиране на парламента в стил "таксиджии блокират София" срещу липсата на велоалеи и политика за насърчаване на екологични форми на придввижване
Чак тогава ще има поне минимален шанс да видим София с повече велоалеи, а защо не и с колелиния.

Друго?
Съжалявам, че бях прилъган да участвам в организирана от фирмата производител на спортни облекла - MAPEI популистка проява, свеждаща се до обикаляне на няколко централни улици с колело. В последствие въпросната фирма с нищо не допринесе за подобряването на велосипедния климат в страната, не участва и не спонсорира нито един награден фонд, дори този на обиколката на България - shame on them!

Shame on us all!
Shame on us за примирението ни с фалиралата инфраструктура и с приемането на липсата на отчетност от страна на общината за нещо нормално. За приемането на намацаните по тротоарите линии за "велоалеи"... shame on us, again and again та чак до следващия TEDxBG, когато пак ще измеря прогреса по тази точка. Дано тогава е положителен, въпреки, че съм доста скептичен...

Posted in Етикети: , |

0 коментара: