Food Inc

FOOD, Inc. за разлика от "Земляни/Earthlings < гледай онлайн" е подходящ за гледане преди лягане и няма да ви преследват кошмари от начина по които биват убивани кравите и прасетата преди да поемат по поточната линия или как лисици, вълци и зайци биват одирани живи заради кожите си...

Както FOOD, Inc. споменатия вече "Земляни" и "Светът според Монсанто/The World According to Monsanto" опират до нещо много просто:

Уважение

Уважение на първо време към самите нас, уважение към храната която ядем, уважение към природата от която я добиваме.

Когато уважението изчезне дори от една част от веригата се случва това, което наблюдаваме от години:

Зеленчуци с пластмасов вкус, месо с "луда крава" рязко падаща възраст на заболелите от диабет, гастрит, язва...

Когато бях малък бабите и дядовците ми отглеждаха почти цялата храна от която се нуждаехме. Вярно, нямахме зеленчуци целогодишно, но поне няколкото месеца през които имахме, доматите бяха вкусни, ароматни и сочни.
Първият път когато вкусих домат от парник и отгледан с нитрати до размер на малка зелка бях може би втори клас, стана ми лошо и дори пoвръщах. После свикнах. Дотолкова свикнах, че вече не мога да пия мляко което мирише на крава или коза или такоа което прави каймак при варене или остава мазна следа по чашата - някак не прилича на млякото от магазина... Свикването дойде с цена - гастрит на 13.

Някога, когато четях в учебниците по английски за глобалното затопляне си мислех, че няма да се случи по "мое време". Със същото отрицание подхождах и към думите на баба, която се страхуваше, че ако спре да се грижи за малката си градинка ще започнем да ядем боклуци и ще се разболеем от... храната, която ядем.

Е случи се и едното и другото. Радваме се на изобилие от боклуци в магазините и ресторантите. Все повече и все по-евтини продукти заливат рафтовете, а в същото време 40% от земята в България не се обработва...

Food Inc. e филм който ще Ви накара да се замислите за храната, която ядете и за това колко мъдри са били бабите ни...



хостинг и домейни

Posted in Етикети: , , |

4 коментара:

  1. Casper Says:

    То какво излезе:
    1. Яко царевица, под всякаква форма, хехе...
    2. Държавата (САЩ) се разправя с теб, ако си пазиш собствени семена, lol...
    3. Останалото какво да го коментирам.

    Готин е филма!

    А за Earthlings... 2-3 сцени видях и се отказах, стана ми гадно...

    Поредицата Final Destination и подобни са ми много забавни, но подобни неща, които са си наистинка... не мога да гледам. :/

  2. Unknown Says:

    Тук не е по-различно...

  3. MARFI Says:

    @Емо за нас все още има някаква надежда, но нали подражаваме на западния модел...

  4. MacTeP Says:

    То масове се коментира, че етиката не е от нещата, на които се набляга в бизнес училищата, от там следват вече не особено обратимите последици, които виждаме.