Бюлетините

< Гърбът на бюлетините, с които ще гласуваме на пети юли.

За разлика от бюлетините от изборите за европейски парламент (когато редица хора подадоха сигнал, че бюлетините им не били подпечатвани или подписвани от членовете на СИК) Бюлетините за избор на народно събрание имат място за два печата - уж за по-добър контрол и по-малко нарушения.

Ето и как ще гласуваме:
Влизаме в избирателната си секция и взимаме празна бюлетина, разгъваме я и я показваме на секционната избирателна комисия. След като я разгледат и удостоверят, че по нея няма специални знаци и не е предварително попълнена, ви удрят един печат на гърба й: След това влизаме в тъмната стаичка и някъде из този голям чаршаф (чаршафът е до номер 20 за мажоритарната листа на Варна има и номер 21) намираме името на кандидата / партията си, отбелязваме цифрата до него с разбираем знак - чафка, хиксче например:
Важно!

Не забравяйте да вземете две бюлетини. Едната, за да си изберете партия и да гласувате за нейната листа, и втора, за да гласувате за мажоритарния кандидат във вашия район.

Още по-важно!

Можете да гласувате за една партия и да подкрепите мажоритарен кандидат от друга. Бюлетините са различни и единият избор не е обвързан с другия.

На излизане от стаичката прегъвате прилежно бюлетината и я представяте отново пред членовете на СИК, те от своя страна преглеждат гърба на бюлетината и ако открият печата, който са Ви поставили преди гласуването, поставят и втори:
Поздравления! Бюлетината Ви е проверена и подпечатана и вече сте готови да я пуснете в урната!

Важно!

Не я пускайте в урната веднага след излизане от стайчката без да сте получили и втори печат.

Още по-важно!

Поради големината на бюлетините този път няма да се поставят в пликове, просто ще се прегъват и пускат в урните.

Веднага се сещам за един проблем, който може да възникне с това гласуване.

Тъй като по доклад на "Прозрачност без граници" организационните нарушения в деня на изборите за ЕП са били най-често срещаните, предполагам, че много пишман членове на СИК-ове, няма да са добре подготвени и редица бюлетини с един печат ще бъдат обявени като невалидни в края на деня при проверката в РИК-овете.

Време е за анкета, можете да избирате по повече от един отговор:



Още изборни анкети:

Бургас
За Ямбол
За Варна
София 23 МИР

Снимките на бюлетините са от профила на НДСВ в twitter
Псевдо печатите на СИК-овете върху тях изработи Елфа

Posted in Етикети: , |

1 коментара:

  1. fen Says:

    Рапорт даден:)