Sonos 5

В петък Kirov High End започнаха интересна кампания - предоставят музикалната система Sonos5, заедно със Sonos Bridge за срок от една седмица. Запиши се тук.
Аз съм първата спирка на системата и реших да споделя впечатленията си.

Sonos 5 е музикално тяло, прилично тежко и стабилно (4.15 кг.) и що-годе обемно (20 x 36 x 12 cм.) Има два високочестотни говорителя, три средни и буфер (виж разпределението)
Всичко се контролира от отделен усилвател. Резултатът е крастално чист и дълбок звук. Единственото нещо което липсва е батерия, макар и с малък капацитет, за да може соноса да се мести от стая в стая, без да трябва да се минава отново през процедурата по свързване с компютър или телефон, която макар и супер семпла (натискане на бутон и та дам!) дразни.

А, да свързването... Това е силата на Sonos - системата е безжична, но ползва своя собствена мрежа, за да се свързва с други Sonos продукти (sonos3, bridge, etc.) мобилните устройства с iOS и Android и компютрите у дома. Плюсовете от това са, че музиката не сече като дърпате торнти, примерно.

Sonos предоставят и нативни iOS, Android, Mac и Win апликации, за да контролирате устройството и музикалната си библиотека. Освен, че можете да плейвате музиката от собствените си устройства, приложенията идват и с богата колекция от онлайн радиостанции както и възможност да си навържете музикалните облачни услуги които вече ползвате - Spotify, Last.fm и Pandora например.

Хубавото е че приложенията не си пречат и напълно синхронизират плейлистата и настройките за звука. Така например може да заредите няколко песни през компютъра, да добавите други през телефона и накрая, докато си проверявате пощата на iPad-а, да намалите или увеличите звука - тези промени магически се отбелязват по всички навързани устройства.

Най-най-хубавото е че Sonos е плейър, тоест не телефонът ви плейва и процесва музиката, а самата система, това означава че музиката няма да заглъхне когато говорите по телефона например или получавате push notification, както би се случило ако връзвате телефона си към усилвателя и ползвате iTunes, примерно.

Когато към Sonos Плейър се добави Bridge пред вас се открива цяла нова вселена - bridge е малкото устройство което позволява свързването NAS (Networked Attached Storage) към системата.

В случая съм вързал Bridge-a с двутерабайтовия My Book Live на Western Digital и си слушам избрани парчета от над 312 GB музика, голяма частв .flac.

Свързването на NAS-а към Bridge-a е елементарно, просто plug & play RJ45 кабел (кабела за интернета демек) а самият bridge се свързва към рутера у дома, става част от домашната мрежа и та-дам! Всичко това без драйвери, без рестартирания без нищо. Всичко се случва с натискането на копче и добавянето на пътя към NAS в Sonos Апликацията.

Тъй... колко струва?
Киров Хай Енд продават Sonos5 + bridge-a за малко под 1000 лева. (795 за Sonos 5 + 95 за Bridge-a, при покупка на Sonos3, получавате bridge-a безплатно) На пръв поглед изглежда скъпо, но предвид качеството и възможностите на системата, цената ми се вижда оправдана.

Ако не ползвах машината на времето - лампов Marantz и две по 45W JVC най-вероятно щях да се възползвам и да си направя такъв коледен подарък. Вие може да нямате подобни сантиментални спънки - дерзайте!

Posted in Етикети: |

0 коментара: