Стига популизъм, време е за действия

Снимка от подиума на президентската колоездачна обиколка на Турция.

В нормалните държави колоездачните обиколки се ползват като продължителни рекламни кампании на страните и спонсорите (както се вижда и от тази снимка, разпространена безплатно из редица сайтове, блогове и тн.)

В държавите управлявани от популисти се залага на "сигурно", с посредствен рекламен клип по CNN например.

В неделя се върнах от 50-тата юбилейна колоездачна обиколка на република Сърбия и република Сръбска, огромната разлика с България се крие в това че министърът на вътрешните работи не беше зает с разбиването на сайтове за четене и залавянето на нагли, сръчни и тн, а беше съорганизатор на мероприятието.
Съорганизатор не само на хартия. Часове преди официалния старт на етапа по трасето вече бяха заели позициите си полицаи и патрулни коли и търпеливо чакаха преминаването на колоната, в слънце или дъжд. Общо вътрешният министър бе впрегнал ресурс от 3 000 полицаи за обезпечаването на събитието, в което участваха бегачи от 16 страни...

В България, най-старото колоездачно състезание - обиколка и изкачване на Витоша не се провежда, защото колоездачният съюз дължи 20 000 лева на полицията за охраната му. Обиколката на страната ни всяка година е под въпрос, защото сумата за охрана възлиза на около 100 000 лева... Ако тези пари се дадат за награден фонд (в Сърбия общия награден фонд бе 17 000 евро) обиколката ни ще се качи от клас 2.2 до 2.1 (ще се изравни с тази на Турция...) Когато споделихме всичко това на сръбските си колеги, те ни погледнаха учудени и попитаха:

"Как ще ви искат пари, нали това им е работата?".

В Сърбия полицаите едва ли са по-добре платени от тези в България, всъщност парите за тях нямат никакво значение. Много по-важно за всички беше да покажат че дори в една страна с не много добри пътища, като цяло лоша инфраструктура и хотелска база може да се проведе колоездачно състезание от световно ниво.
В България е важно някой да открадне или забогатае, иначе няма смисъл от мероприятието... затова и вместо да показваме красотите на страната си по няколко часа на ден по Евроспорт и да привличаме туристи в безбройните си хотели ние плащаме луди пари за глупави реклами и за охрана...

Излишно е да споменавам, че вътрешният ни министър отказа да стане съорганизатор на родната обиколка, явно е зает с далеч по-важни неща от сръбския си колега.

Posted in Етикети: , , , |

4 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Е явно министрите не осъзнават, че това е и една прекрасна възможност за родния туризъм (бизнес).. Имаме хубави градове във вътрешността на страната, защо да няма и туристи в тях, привлечени от колоезденето..

    Знаеш ли приблизително колко са били участниците в обиколката?

  2. MARFI Says:

    В коя, в Турция или в Сърбия и за бегачите ли само говорим или и за целия кортеж - механици, масажисти...

  3. Анонимен Says:

    Ми и за двете, ако имаш информация

    Бегачи плюс екипите. Интересно ми е какъв би бил потенциалът от клиенти на заведения и хотели. А сигурно има и само зрители, които са фенове и обикалят из страните?

  4. MARFI Says:

    Ами в Сърбия бяхме около 200 човека кервана 120 състезателя, по един масажист, механик, треньор на отбор, журналя, съдии, технически лица...

    По 3, 4 хотела заемахме.

    Зрители обикалящи по страните на балканите няма :)