Паметник на прехода

"Билбордът" стъкмен върху соц пластиката показваща отбивката за някогашната гордост на родната металургия - комбинатът "Кремиковци" е може би най-добрият паметник на прехода, който някога съм виждал.

По неповторим начин съчетава в себе си желанието на българина да скъса със срамното си социалистичеко минало, но и същевременно непрестанно да се връща и да търси връзки, изкупителни жертви и ресурси в него. Дори разбитите жълти павета в следствие взривяването на мавзолея не са толкова красноречив свидетел за славното ни историчеко минало, колкото този висок постамент хитро оползотворен от нов, предприемчив собственик. Все още празната рекламна площ пък най-добре илюстрира желанието на българина да забогатее бързо, да удари келепиреца, и да се възползва от всяка отдала му се възможност, независимо колко неуместна изглежда отстрани - дори презастроеният Слънчев Бряг не илюстрира толкова добре тази нагласа.

Не ми стигат думите да опиша подобаващо необятната българска иновация и пресметливост довели до създаването на този паметник на прехода, дано само се запази за по-дълго - за назидание на тези, които могат да разчетата всичките му символи и за обица на онези, които спомогнаха за създаването му...

Виж и още една снимка от друг ъгъл и кратък коментар.

Posted in Етикети: |

0 коментара: