София (не)диша!

Вчера успях да присъствам на слава Богу последната проява от помпозната серия "София диша"

Няма да се впускам в дълги анализи и сравнения, но определено тясна уличка като Шишман не може да побере толкова народ, сцени, барчета и масички.

От друга страна при положение, че улицата е затворена съседните и Аксаков, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Славянска, Юри Венелин, Гурко (която е в ремонт в момента) стават също от части неизползвами (гледай снимката, ако не си от София и разпознаваш улиците само по сградите и магазините им) и джамбурето може да се разпространи и по тях, за справка балонът за скачане със велосипеди беше точно пред светофара на Гурко:



Както се вижда доста граждани бяха решили да оставят колите си около балона, което им нанесе доста щети от летящите колела. Велосипеди летяха и към кръстовището с бул. "Васил Левски", чиито светофари продължава да си мигат сякаш по Гурко има движение - координация, майна!

Ясно е че целият център не може да се опразни от коли, просто няма къде да се паркират (изнесат от паяците), защото се допусна ново строителство без достатъчно паркоместа и това доведе до тотален инфраструктурен фалит.

Това, което се случваше по самия "Шишман" най-добре го описа Каладън:

София Диша е като селски събор, но без въртележките.Sun Aug 29 18:03:48 via web


Може би и затова инициативата пожъна такъв успех, на селяните в София им липсва типично селския сбор, когато търговците от града разпъват сергиите, а кръчмарите сковават селските пейки - столовете от читалището свързани с по една летва и бирата и кебапчетата просто не свършват.

Снощи отидох сам на Шишман и се видях поне с 10 познати, точно като на влашки сбор, приятно ми стана, не отричам. Но цирк по Шишман за един ден не може да компенсира липсата на типично пешеходна зона в столицата.

Видео към панаира:


"Арт инсталациите" и сцените със съмнително предназначение изглеждаха най-малкото като посадени в преките на "Шишман", а различното звуково оформление на всеки 5 метра допринасяше за всеобщата какафония и трудност при общуването дори с най-близкия кръг от компанията.

Не ме разбирайте погрешно, "София Диша" е импулсивна, но зле изпълнена инициатива. При наличието на чисто пешеходни и широки зони като търговската ул. "Пиротска" и бул. "Витоша" превръщането на ул. Шишман в еднодневен средиземноморски карнавал подобен на този в Ксанти, не решава проблемите с придвижването и паркирането в столицата ни, а допълнително изостря конфликта между шофьорите и пешеходците (контингети с динамичен състав в зависимост от кефа на шофьора сутринта, мое и да карам, а мое и да не карам и тогава останалите шофьори са ми криви).

Силно се надявам при следващите издания (ако има такива) нещата да се подобрят, като например да се очистят и съседните улички където човек да може да си почине малко от джамбурето и да удари на айляк едно наргиле или да си чуе приказката с компанията. Хубаво би било и да има тематични дни - посветени изцяло на даден вид улично изкуство, да има надпревари между артистите с победители и краткотрайна слава.

Завършвам с носталгична снимка от близкото минало и цитат от Толкин:

The world is changed.
I feel it in the water.
I feel it in the earth.
I smell it in the air.

Much that once was is lost...

Люлки баце, в градинката на седмочисленици (над Шишман). Народно веселие всеки ден, докато не ги изкъртиха, не че пречеха някому, просто ги изкъртиха, ей така, за кеф.

Връзката е безвъзмездно прекъсната, няма ги вече дюкянчетата, няма ги занаятчиите, няма го турското кафе, толумбичките, наливната боза, кино "Изток". Сами стигнахме до там.

София отдавна не диша - София реанимира.

Posted in Етикети: |

6 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Доброто е че има нещо различно , което досега не е било.Случват се нови и свежи неща.Това разнообразява живота ни.

  2. Unknown Says:

    Още като чух, че ще правят именно на Шишман „София диша“ предположих, че ще се случи случката, която описваш. Благодаря за краткото и ясно потвърждение на всичките ми подозрения :)

  3. Elida Says:

    Съвсем съзнателно не отидох на нито една от трите недели. Не искам да мрънкам, не искам да звуча заядливо или нещо такова, но точно този туит, който си постнал тук, потвърди опасенията ми. Целият ти текст сега само разширява размерите на трагедията.

    София отдавна е загубила битката срещу движението с колите и затова съм толкова против всякакви проекти за изграждане на кръстовища на не-знам-си-колко нива, копаене на паркинги и т.н. в централната ѝ част - трябва да се мисли как постоянно да има пространство за пешеходците, а не как да им подхвърлиш панаир за "три недели" (pun intended) и те да са щастливи, че някой все пак си спомня за съществуването им. Иначе такива събития с малко трениране може и да почнат да се получават. Само да не е някое чудо за онези три дни.

  4. Unknown Says:

    Elida: не искаш да мрънкаш, но го правиш ;) А колкото до писателят на статията, мога да кажа, че принадлежи към групата на "хейтърите" - ту му млякото горещо, ту пък друго нещо ... Николинка, Ваньо, Митко, викат му - Сърдитко :)
    Идеята на мероприятието е, да се покаже, че на мястото на минаващите и паркирани автомобили по Шишман, каквото и друго да направиш ... било то и зле изпълнено, както вие казвате - пак е по-добре :) Пожелавам си един ден целият център на София да е затворен за автомобили, пък ако ще на тяхно място цигански панаир да има :-D

  5. MARFI Says:

    По-добре не си пожелавай подобни неща, че ще вземат да се случат.

  6. Marin Guergov Says:

    На мен пък ми хареса! Ходих 2 недели подред.
    Последната неделя имаше страшно много хора и беше супер. Единствено силната музика ми дойде повече.

    И аз си пожелавам същото като pinpinokio.