The World According to Monsanto

"Светът според Монсанто" е документален филм на френската телевизия "Арте" достъпен е и онлайн в 10 части.

Във филма се говори за продуктите на Монсанто, за фалшивата им реклама, за промяната на един ген, който прави растенията устойчиви на собствения им пестицид - Round Up и за патента върху този ген, което означава, че чрез трансгенитичните мутации скоро Монсанто ще имат патент над всяко едно семе, над всяко едно растение, което ражда земята - Монсанто ще са... Господ - създателите и най-лошото - собствениците на всичко живо по земята.

Монсанто ще контролира храната ни... и няма да има кой да ги спре, защото Монсанто могат да подкупят администрацията на Клинтън и Буш, така че администрацията на Бойко или Серго е направо дребна риба за бюджета им.

Изгледайте филма заслужава си, част първа:


Привидно добрата новина е, че в ЕС голямо част от продуктите на Монсанто са забранени, като например Posilac > "магичният" кравешки хормон който кара една крава да дава по 40л. литра мляко на ден.

За жалост обаче същата тази крава заболява от мастит, фермерите я тъпчат с антибиотици и хАмериканците поглъщат всичко това, затова и ако приятелката Ви се върне с бюст като Памела от бригада в САЩ и гърдите и спаднат след няколко месеца, не е във вас вината :)

Прикрито лошата новина е, че в ЕС попадат страшно много продукти произведени в САЩ и Латинска Америка и третирани с пестициди на Монсанто предназначени за селското стопанство - фураж за животните например.

Ако сте си купували домати от Фантастико и ако след това салатата, която сте яли е имала вкус на подметка, твърде вероятно е някой от продуктите на Монсанто да е замесен - споменатия вече Round Up например.

Отгледан съм от баба ми и до 14-та си годишнина и почти не съм ял зеленчуци от пазара.

Спомням си първия път, когато дядо купи големи, но доста бледи турски домати - не можах да спя цяла нощ и дори ставах да повръщам на няколко пъти, бях на 12, просто организмът ми не го пое.

Най-големият страх на баба ми беше, че след като почине няма да има кой да ни отглежда "чисти" домати и краставици и внучетата и ще се разболеят от рак...

Баба използваше чист оборски тор от животните, които отглеждаше, не ползваше пестиците, единствено "син камък" против мана и болести по листата и други натурални и ползвани от векове продукти.

За жалост баба пропускаше много важно звено във веригата - семената.
Почти всички семена си купуваше от "Сортови Семена ЕООД". Именно тук се намесва Монсанто с генетично модифицираните си семена, не твърдя че Сортови Семена продават модифицирани продукти, но Монсанто го правят, като дори отиват по-далеч - семена, който не могат да покълнат втори път - не могат да се развалят в склада, ако е твърде влажен - на практика можете да ги съхранявате вечно, но ако ги посеете повторно ще ударите на камък - няма да поникнат.

Е какво толкова, нали има други немодифицирани семена, те ще дават нова реколта?

Биха го правили, ако растенията на Монсанто не цъфтяха и пчеличките не кацаха по тях и не разнасяха праха им и по нормалните растения и съответно не ги правеха резистенти към това, което са правили хиляди години наред - да никнат при първа възможност и да дават плод.

Когато изгледате този филм, сценарии като "Заразно Зло", където опасен вирус погубва земята и всичко живо съвсем няма да Ви се струват като научна фантастика...

Технологията е тук, единствено различните държавни регулации я възпират, засега...

хостинг и домейни

Posted in Етикети: , , , |

5 коментара:

  1. Иван Димитров Says:

    Марфи има го този филм в колибката с добро качество и субтитри. Струва ми се, че е по-добре от там да се гледа а не от YouTube.

    Поздрави :)

  2. MARFI Says:

    Аз го гледах от замунда, няма значение източника, важен е филма :)

  3. Анонимен Says:

    В България също се отглеждат ГМО растения, но няма никаква ясна регулация и общо взето като си купуваме продукти от пазара - не знаем какво ядем:(( Има катедра към Биологическия факултет на СУ, която именно се занимава с ГМО!! ГМО се практикува в България от преди 10 и повече години. Никак не е за подценяване този проблем, но тук и никой не говори за това...

  4. rashnel Says:

    много случайно си направих регистрация другаде от Замунда и пак толкова случайно първия филм който си изтеглих беше именно този,на 25.01.10.
    Честно, не бях дочула преди това нищо,че се мръмчи за 1во четене някъде си...
    Изгледах филма на един дъх,но няколко пъти го спирах и се ощипвах,за да повярвам,че не сънувам кошмар.
    Марфи, аз мисля много песимистично,че няма спасение от тази напаст ГМО и в България.
    Много жалко,че има библия и там има Господ, а тези Монсанто май са откраднали неговата мисия.
    Много, много жалко е за нас и децата ни..

  5. bojisti Says:

    Това е най-голямото изпитание за нас досега. Трябва всички да излезем на улицата, а не по 300 човека. Историята показва, че когато хората се осъзнаят могат да изхвърлят корпоративните престъпници от Родината си. Продажното правителство на Боливия подари водните си ресурси на Бектел (не по-малко гнусна корпорация, съставена от политици от кабинета Рейгън). В резултат бутилка вода струваше 3 пъти повече от кока кола, мнозинството от населението бе лишено от елементарни средства за оцеляване.Но хората на Боливия въстанаха и изритаха продажното си правителство и корпоративните му покровители. Не се заблуждавайте, че сме по-добре от Боливия.