Brand Failures: The truth about the 100 biggest branding mistakes of all time

В първия ден на новата година, прочетох и първата си книга за тази година. Brand Failures: The truth about the 100 biggest branding mistakes of all time на Matt Haig е изключително увлекателно четиво, може би защото както сам авторът отбелязва в пролога хората обичат да четат за чуждите провали, може би по-този начин изживяваме един вид катарзис*. Мат ни пресъздава условията, стъпките и очакванията на компаниите за брандовете описани в книгата и техния крах, а всеки един от стоте случая завършва с кратки поуки. Чете се леко и те грабва от първия ред.


Книгата е разделена на десет части:

Класически провали - тази глава започва силно с вероятно най-големия провал на всички времена - New Coke.

Втора глава е посветена на идейните гафове - тук блестят Годзила, ребрандираният Кен ала гей и още 17 провалени бранда.

Трета глава е за "extension" провалите - сещате се, парфюми с марката Harley Davidson, Virgin Cola, Virgin Vodka - the list goes on and on.

Четвърта глава е за Pr Провалите - случаят McLibel - когато McDonalds решава да съди двама безработни GreenPeace активисти и се стига до изцепки като мнението на вицепрезидента на компанията за Великобритания, който заявява:
"Coca Cola contains water, and I believe that water is part of а balanced diet".

Пета глава е за културните и lost in translation провалите, забавна е, съдържа много примери, които трябва да са родени от brain dead преводачи.

Шеста глава е за персоналните провали. It's all personal in Business - success and failures are totally personal. Тук блестят шефовете на Enron и счетоводителите им от Arthur Andersen, златарят Ratner, който с плоска шега погубва компанията си.

Седма глава е кратка, но за това пък с големи имена, here come Lehman Brothers!

Осма глава е за rebranding провалите. Tommy Hilfiger е по-познатият ни случай, а най-пресният British to... Global Airways.

Девета Глава е за Internet & Technology провалите. Главата започва с наивността на pets.com, че това да си първи в даден пазар ти гарантира лидерството. Главата завършва с boo.com, които се концентрирали повече на маркетинг, отколкото на технология.

Последната глава е за "уморените" брандове - Oldsmobile, която така и си звучи, Pear's Soap и май-всички сапуни освен Dove (тук се сетих че Teo - хитро са се ориентирали и към душ геловете и към препаратите за миене на съдове). Любимците ми - Kodak, които така и не видяха the next big thing coming, aka Digital Photography и Polaroid, които освен че имаха същата слепота като Polaroid бяха твърде заети да контролират един цял пазар сами.

Книгата е подходяща, не, задължителна за рекламисти, бранд мениджъри, маркетинг директори и въобще за всеки, които иска да създава и популяризира продукт или услуга.

*На старогръцки катарзис (κάθαρσης) - пречистване.

Всеки, който иска да прочете книгата да ми пусне един мейл или да остави коментар и ще я получи в .моби формат

Posted in Етикети: |

2 коментара:

  1. Louie Says:

    Искам я :)

  2. Martin Says:

    Re: Louie, нямам ти мейла, няма как да ти я пусна, драсни ми един ред на marfuzii @ gmail и ще я имаш/