Joyeux Noel

По Коледа и нова година родните телевизии по правило пускат супер тъпи консуматорски американски филми ("Коледата невъзможна" напр.) или дебилни библейски екранизации, сякаш всички сме ревностни християни, аз поне не съм.


Joyeux Noel (Весела Коледа фр.) е един различен коледен филм, базиран на историческото коледно примирие на западния фронт от 1914 г. Немските и британските части (донякъде и френските) спират огъня, разменят си подаръци, сувенири, погребват заедно убитите от предните дни и за няколко дена забравят тотално за войната. Joyeux Noel пресъздава всичко това по един изключително човешки начин, а зрителят се чуди до последно кога набързо сприятелилите се войници ще започнат да се избиват както го правеха само до преди няколко дена. Ако има филм, който най-добре да предава чудото на Коледа - то това е Joyeux Noel.

Филмът е френски, с номинация за Оскар за най-добър чуждестранен филм и Златен Глобус в същата категория. Спечелил е наградите на публиката на фестивалите в Лийдс и Валядолид.

Трейлър:

Posted in Етикети: , |

0 коментара: