Български Иновационни Проекти?

Случайно попаднах на шокираща реклама по националната ни телевизия. Автор на рекламното послание е наскоро учредената фирма (12 февруари) "Български Иновационни Проекти ЕООД" (БИП).

Това което ме вбеси е повтарянето като мантра на насажданото години наред лъжливо твърдение, единствено пораждащо излишна национална гордост без покритие, че българинът "Джон Винсент Атанасоф" бил изобретил първия компютър! Вярвах, че мислещите и четящи хора, отдавна са отхвърлили каквато и да е "българска следа" в съвременния компютър.

Върху тази откровена лъжа фирмата гради посланието си, как щяло да бъде добре, българските изобретение да си оставали в България, а да не изтичали навън и дрън, дрън та пляс, ето и самата реклама:



Очаква се фирмата да помага за развитието на нови, родни проекти, да стимулира иновацията и тн.
Чудесно, дано съумее да го направи без да насажда ненужни реваншистки и националистикечески настроения и излишна куха национална гордост на "стероиди", каквито са теориите, че всички по-важни световни изобретения имат български корен, по-скоро хромозом в клетките на създателите си. Обикновено средата, в която са отраснали и получили образованието си тези видни българи няма никакво значение, защото те и без нея щяха да се справят - нали са наши момчета - всичко могат!

Posted in Етикети: |

16 коментара:

  1. ипотпал Says:

    Прав си, мислех, че вече сме се излекували да търсим българската следа във всичко и да се доказваме колко сме добри и да се тупаме по косматите гърди и викаме Булгар, Булгар. Като се замисля повторно, ообаче, така май избиваме комплексите си, вместо да помислим, че всички тези български изобретатели са успели навън, а не в България

  2. wattie Says:

    Защо, ти нали подрепяше допинга, стероидите и т.н.?

  3. Анонимен Says:

    Sonic:
    Добре, повечето са живели извън България, средата има значение, разбира се, тук не споря, ама какво ще кажеш за НАНОдиамантите, открити ТУК - в България и които имат огромно значение в много области, особено в медицината?!? Нека да си вдигнем малко носовете, стига с това черногледство!

  4. MARFI Says:

    Sonic: Аз говоря за конкретен пример - не съм подхващал нарочно останалите теми от видеото, а те нанодиамантите не се спомеват в него, а и понеже са много по-сложни за обяснение от компютъра не са и част от арсенала на гордостта на "стероиди". Не съм черноглед, но когато градски легенди се представят за откровени истини ми призлява.

  5. Анонимен Says:

    Извинявай, но не разбрах ти какво отричаш - че Джон Атанасоф е българин или че той е изобретил компютъра?

  6. MARFI Says:

    При така поставен въпроса - и двете.

    Да не говорим, че в патентното ведомство почти веднага отричат съвместното му изобретение (нали не си представяш, че сам човек изнамира макар и примитивна изчислителна машина, която в последствие започваме да наричаме компютър)

    А доколко е българин, човек с име Джон и презиме Винсент, отгледан и израснал в Америка, оставям сам да прецениш.

  7. Анонимен Says:

    Че е българин, българин е! Или поне половин българин, след като баща му е българин. А дали е изобретил копмютъра или не няма да каже патентното ведомство. Много често един изобретява, а друг патентова. Факта е, че в музея има машина която се нарича Атанасоф-Берри компютър. И това го признават американците. А ти ми приличаш на един професор, който твърдеше, че македонската нация е създадена от Филип Македонски и че българите населяващи държавата Македония са македонци.

  8. MARFI Says:

    За македонската нация не знам, не знаех и за Атанасоф-Берри компютър, но ти си го каза - съвместен проект :)

    А това, доколко е българин, отново оставям на твоите собствени деуктивни способности ;)

    Ти пък ми приличаш на развален телевизор "Опера" - развален защото изкривява образа според силата, с която го удря собственика му, а собственикът е соц. пропагандата :)

    Поздрави :)

  9. Петър Says:

    Г-н marfi,
    моля поправете си мнението, компютъра е Атанасов-Бери, а не "Атанасоф-Бери". Би следвало обаче, да не коментирате така остро факти за които очевидно нямате нужното познание.
    За да оборя цялата Ви публикация, ще се опитам да изложа няколко факта:

    Факт 1: Целта на създаването на A.B.C. (Atanasov Berry Computer), е че в катедрата по физика в Lowa State College, проф. Атанасов често се е сблъсквал с линейни уравнения с повече от 10-20 неизвестни именно за това е започнал създаването на първата изчислителна машина, която изчислява до 29 неизвестни в уравнение - това за времето си е била голяма изчислителна мощ!

    Факт 2: Clifford Berry всъщност е негов аспирант. В случай че не занете какво е аспирант ще напиша, че това е лице което подготвя в университет или научен институт, научноизследователски труд (дисертация), за да получи научна степен. С други думи Clifford Berry е бил чисто и просто ПОМОЩНИК на проф. Атанасов (в никакъв случай не умаловажавам работата на г-н Бери).

    Факт 3: Третият и най-силен ФАКТ е свързан с "мистериозното" изчезване на патента в патентното бюро на Съединените щати и опита на създателите на EINIAC да се провъзгласят като създатели на първата ЕИМ(електронно изчислителна машина). Накратко, проф. Атанасов кандидатства за патент в патентното бюро на САЩ, но патента бива "изгубен", именно от това се възползва екипа създатели на EINIAC (споменах го и по-горе но тук ще уточня, че това е последователя на A.B.C) и те изпреварват Атанасов и Бери и патентоват своята ЕИМ. За наше бъларско щастие, проф. Атанасов не остава безучастен и започва серия от съдебни дела, като в резултат на това той е признат от съда на САЩ, като първосъздателя на ЕИМ, но без правото на печалба от това.

    Мисля, че е крайно неуважително да омаловажавате постигнатото от проф. Атанасов и да отричате неговото изобретение, признато за първото от съда на САЩ!

    С уважение,
    Петър

  10. MARFI Says:

    Уважаеми Петър,

    Не отричам изобретението на г-н Атанасов, публикацията ми е в съвсем друг тон, ще се радвам ако наблегнете на четене с разбиране, помага.

    С уважение,
    Мартин

  11. Анонимен Says:

    малко фантастика и не: признанието на българина джон атанасов става заради пари. в общи линии носителите на патентните права станали много алчни и чичовците сключили споразомение с българина след което доказват пред американски съд, че той е създателя на компютъра. преди около пет хиляди години евреите като клон на българите се отделят от тях. достатъчно време един диалект да стане език и истината да бъде забравена. бога на древните българи е юве / кан ас ювиги = от бога цар / а на евреите яхве. колко са евреите които са създали нещичко на този свят с научна значимост и дали са българи.

  12. Петър Says:

    Г-н marfi,
    нека Ви цитирам отговор от преди само няколко коментара на въпроса за кое точно негодувате, за това че проф. Атанасов е българин или че той е изобретил първи ЕИМ:

    "При така поставен въпроса - и двете."

    Тук по всичко личи, че отричате и двете, а сега казвате че не го отричате?

  13. Анонимен Says:

    John Atanasoff was born on October 4, 1903 in Hamilton, New York to an electrical engineer and a school teacher. Atanasoff's father, Ivan Atanasoff was born in 1876 in the village of Boyadzhik, Ottoman Empire (present-day Bulgaria). John Vincent Atanasoff's mother, Iva Lucena Purdy, was a teacher of mathematics.

    Да отбележим
    роден в САЩ
    баща - емитрант от Бг
    майка - ??
    е какъв Българин е този човек.

  14. MARFI Says:

    Благодаря - точно това ми бе мисълта :)

  15. Анонимен Says:

    Д.Атанасов е поне частично българин, а и е открил компютъра - поне според американския съд (т.е. не го признава вече само България). Но подкрепям общия тон на изказването. Относно "куха национална гордост" - 100% съм съгласен. Не може събитие преди повече от 60 години да ни е основание за национална гордост. Това ми напомня насажданото преди време теза за национална гордост - че сме "спасили евреите си". Относно "средата, в която са отраснали и получили образованието" също съм съгласен - не можеш да извадиш един детайл от цялата картина и да се хвалиш с него. Факта, че откритието му не е в България е повод за съжаление, а не "нещо маловажно".
    Относно НАНОдиамантите - някой да е чувал за тях??? Ето с това трябва да се разгласява по медиите, а не Джон Атанасов. Вместо това тези, които са го открили бяха наречени от бг министър: феодални старци.
    Относно "признанието на българина джон атанасов става заради пари" - ами то и EINIAC е признан заради пари!!! Историческите факти, обаче, кой пръв е изобретил изчислителна машина БЕЗ движещи се части е безспорна - това е АВС.

  16. Анонимен Says:

    Аз не разбирам това че хора които нямат понятие от кои и как е създаден първият компютър дават мнение което изобщо не може да бъде разбрано.Първо се чете после се коментира.Неможе една Америка да признава откритието на първата изчислителна машина в света на Джон Атаносов, а някой да казва че това е измама или тем подобни ти работи за пари и прочие.