Кредитната религия

Настъпиха известни промени в иначе спокойната ми работа, които ме накараха да погледна вече с по-други очи на купчината кредитни карти в портфейла ми.

След кратки размисли стигнах до извода и никой не ме може да ме разубеди, че кредитът не е само финансов термин, кредитът това е религия.

Няма по-висше благо за капиталистическото общество от кредита. Няма нищо по-силно и обвързващо от него, няма нищо друго, което да те кара да понасяш унижения, лишения и да правиш неща с които после не се гордееш. Няма религия на света с толкова последовататели, при това фанатични, колкото кредитната.

Какво ме наведе на тези мисли ли?

600 лева месечно задължение към банката, за да мога да поддържам един начин на живот, които откровенно не ми понася, но не мога и да го прекратя изведнъж.
Не ми понасят и задръстванията, но в тях също чакат хора, които бързат по задачите си, за да изкарат за ипотеката, наема и вноската по кредита и ако остане нещо отгоре за почивка на морето.

Все пак се радвам, че поне образованието в родината е достъпно и не се налага като американските ми връстници да тегля заем за обучение и по този начин да стана много смирен и послушен служител още на първия си работодател, чрез чиято милостиня ще трябва да връщам заема чрез които съм придобил знанията си.

Разбира се заем за образование е само капка в кладенеца на кредитната ми повинност, която ще придобия до края на дните си. Веднага щом си намеря работа, която да покрива вноската по заема и да ми остават малко пари за наем и храна, ще взема заем и за кола, после ще тегля още един за апартамент, които заедно с ремонтите, санирането и подобренията ще изплащам до края на дните си, досущ като крепостен селянин...

И когато съвсем се отчая винаги на помощ ще ми идват летните промоции на банките с техните кредитни предложения за ваканцията, защото не може да само да се работи, трябва и да се почива - на кредит.

Като един добър поклонник на кредитната религия, ще бъда възнаграждаван от кредитните богове с кредитни карти. Промоцията на ипотечен заем и още един заем като бонус, си е чист антибонус подплътен с лъскава кредитна карта, колкото по-голям лимит, толкова по-добре за кредитните богове.

И натоварени с толкова кредити, Вие се превръщате в перфектния работник, послушен и смирен, търпящ всичко, защото имате кредити и от банката не обичат обяснения, без обясняние Ви слагат наказателните лихви.

Кредита не е само религия, то е движещото колело на капитализма, в период когато парите нямат вече златно покритие, единствената им стойност и единственият начин да се произвеждат е чрез кредити...

Вие си купувате кола на кредит, на хартия, давате листчето на автомобилната фирма, тя го връща отново на банката, банката дефакто прибира хартийката за стойността на колата и така от нищо са създадени да кажем 20 000 лева, на хартия, те не съществуват. На Вас се пада честа в период от няколко години да ги създадете, всъщност единствената истинска стойност на този кредит е лихвата му, въз основа на тази лихва банката може да издаде още и още листчета без стойност, още и още кредити и съответно пари ще бъдат създадени, без покритие, но със задължения и повинности, системата ще работи дотогава, докогато хората ви вкарват парите по банките. Затова и бурканбанк биде заклеймен, той не е в интерес на капитализма.




Posted in Етикети: , |

12 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Мразя кредитите...имам 3 активни кредита за момента на обща стойност 3000 лв...ставаш сутрин с мисълта...коя дата е днес...да не е пети, че днес ми е падежа...мислиш...лихви , вноски, просрочия...ужас...мозъка ми е промит от тези кредити...писна ми!


    www.lubo555.com

  2. zbrox Says:

    Икономика 101: Кредитите са основата на икономическия растеж. Банките дават пари на по-малките под тях и така парите влизат в икономиката на държавата. Хората имат по-голяма покупателна способност и съответно повече пари се въртят. Win-win ситуация.
    Е естествено има и друг вариант. Можем всички да си кътаме парите и да събираме 20 години за кола, 30 години за апартамент, по 2-3 години за фотоапарат. През това време парите докато стоят на едно място ще се обезценяват. А ние няма да се возим до където си искаме, няма даи маме собствено местенце, което да направим уютно, и няма да запазваме моментите докато преминават.
    От лениви пари в бурканбанк файда няма. Като акулите сме...ако сме си позволим и момент застой - ще умрем. Поне финансово. :)

  3. MARFI Says:

    Кредите са в основата на хиперконсумацията, всичко тук и сега, на момента в големи количества, които не са ни нужни.

  4. zbrox Says:

    В основата на убийствата са и ножовете, да речем, но затова няма да спрем да ги ползваме в кухнята.
    Начинът на ползване не може да бъде контролиран. Свръхконсумацията може и да е проблем за много общества. Но на който не му допада, не консумира излишно.
    Факт е обаче, че без пари не можеш да направиш много неща. Не можеш да свириш на китара без китара, не можеш да караш сноуборд без сноуборд и т.н. Всичко струва пари, защото за съжаление не можем да правим всичко сами. Без кредитите не виждам до къде можем да я докараме като икономика. Особено що се отнася за по-голямата част от хората, които не са родени със сребърна лъжица в устата си.
    Естествено, че ще ни тежат месечните сметки. И аз искам да имам някои неща още сега и по-възможност след това да не ги плащам, но не така работи светът. Ако купя нещо наведнъж, спестявайки, пак ще усетя същата финансова тежест. Тези пари не са дошли от никъде - трябва всеки месец пак да ги заделиш. Разликата - нужно ти е повече време. Защото никой не те задължава да ги спестиш и защото инфлацията бавно яде спестяванията, които не се капитализират. А когато купим нещо на лизинг, ние го възприемаме като вече наше и ние гадно, че трябва да даваме пари на някой за него...нали вече го имаме. Кредитите са необходимо зло и дори бих поставил зло в кавички. Лоши изходи за съжаление винаги са възможни, но това го е имало и преди да се измисли масовото банково кредитиране.

  5. MARFI Says:

    Май не си прочел, че и аз имам кредити.

    А не мога да разбера, защо си мислиш, че парите не се обезценяват в банките?

    Нашата и световната история показва други неща.

    Също така трябва да се прави разлика между стойност и цена на нещата, всичко в последно време е скъпо именно заради кредити и хиперконсумация, и защото чрез кредит можеш да си го позволиш.

  6. zbrox Says:

    Прочетох, че имаш кредити, но разсъждавах върху другите неща. Звучеше, по-скоро като призоваване за отказ от кредита като институция :)
    А иначе не разбирам какво имаш предвид, че пари се обезценяват в банките? Това имах предвид и аз. Държиш ли парите в един депозит повечко време и ще се окаже, че са доста изядени. Кредитът е ползване на парите сега.
    А за цената и стойността. Това са наистина отделни неща, но е много просторна тема. Обикновено обаче системата е следната - повече покупателна способност -> по-ниски цени. Не като брутна стойност естествено, защото заради кредитирането инфлацията се качва. Но принципа е такъв. Ако в БГ се купят само 2 сноуборда на година, цената им е по-висока от тази в щатите. Ако станат 200 ще е паднала в сравнение със средната заплата и т.н.
    Не се заяждам, просто ми стана интересно накъде отива разсъждението за кредитната религия и евентуални изводи от него.

  7. MARFI Says:

    По-скоро исках да кажа, че хората, за да поддържат един начин на живот, които са постигнали чрез кредити, са готови на много повече жертви и мерзости, отколкото ако бяха примерно последователи на християнството.

    Биха продали и майка си както е приказката.

  8. Анонимен Says:

    Marfi добра статия

    Thumbs up!

  9. Polly Says:

    какво да ти кажа Мартине, аз кредитни карти нямам, кредити нямам само един £250 overdraft дето не го исках ама от банката настояваха много, та приех.
    Кърк обаче има и карти и кредит и overdraft. И всичко това благодарение на желанието му да има истинско home cinema. Сега само си мисли, защо вместо да ги харча тогава тия пари не си бях събирал за къща (тука системата с ипотеките е сложна) ами сега се чудим двамата с него как ще теглим ипотека и как ще си купуваме къща другата година като се оженим. А и за сватата кой ще плаща не знам...
    Тук в Бристол за £150 000 ще си късметлия да си купиш нов апартамент (open plan, 1 bedroom), в хубав квартал на който няма да трябва да му правиш ремонти и тн

  10. zbrox Says:

    Разбирам. Но все пак не мисля, че е така. Особено що се отнася до религията. Казвам го като агностик. Много повече християни са продавали майките си... образно казано :)

    Всичко опира до индивида и в случая кредитната индустрия е по-скоро някакъв фактор, който е заменим. Ако не беше кредитът, щеше да е нещо друго. Основния фактор все пак е самият човек.

  11. MARFI Says:

    Polly успех със заемите и ипотеките! Вземете си един кемпер или караванка на първо време ;)

    А как ми се идва до Бристол да кумувам на една луда гръцка сватба ;)

    Са вече сериозно, кредитите и банките са легални крадци и необходимото зло в едно студено и капиталистическо общество.

    Както казва Тил Линдеман от Рамщайн - навремето хората бяха по-социални, имаше по-топла връзка по между им.

    Спомням си навремето нямаше кредити пък пак се купуваха къщи, имаше система с точки и изчакване за панелники и москвичи, даваше се предимство на културни дейци и партийни такива, да системата не беше перфектна, по-скоро беше лошо приложена, но според мен кредитната монета има две страни, както и точковата монета, може би ако се комбинират, светът ще е по-социален ?

  12. Polly Says:

    Мерси Марф... каравана никога!!!


    Тука е такава караванната култура/motor homes/, че стават отвратителни задръствание по магистралите. Всеки който няма каравана ги мрази!