Склонни ли сме да плащаме за подбрано съдържание

След тренинга на @lucrat вчера, с @jhareva изкупихме всички касички от Big Shop-a на Аксаков, за да осъществим един експеримент в офиса, който обмисляхме отдавна.

Ще се опитаме да проверим и опишем колко сме склонни да поощряваме усилията на хората, които инвестират време и усилия, за да откриват и споделят с нас страхотно съдържание, съдържание което ни вдъхновява и често ни кара да възкликнем "Уау!", съдържание до което иначе бихме достигнали трудно или с цената на много повече време и усилия.

Така наречените дигитални куратори, като неуморната Мария @brainpicker са моите любими и най-ценни източници на съдържание, с охота се доверявам на преценките им и с удоволствие консумирам това което са ми подбрали с чаша ароматно кафе. Трудът на тези невероятни хора обаче все още е неодоценен, да, съществуват възможности за дарения през paypal например, но много често нямаме достатъчно пари в картата или доверие на системата и куп други неща, които ни отдалечават от изпращането на средствата, за да може Мария да пие едно кафе например (или да плаща за изпращането на месечния бюлетин, за да има какво да четем в понеделник сутрин :)

А сега за експеримента - на всяко бюро в @favit сложихме по една касичка, в която всеки един от нас ще приема "дарения" от колегите си, когато те преценят, че нещо което сме си разменили по skype, през групите в favit и всякакви други всевъзможни канали му е било полезно и му е помогнало да направи по-информиран избор или да реши даден проблем.

Аз си сложих две, като във втората ще пускам дарения за всички онези хора, с които нямам толкова чест личен контакт, но които ежедневно ми помагат да се информирам и вдъхновявам като @vasvalch ,@maggieto, Борис Луканов и всички други които следвам в favit, twitter, facebook, edno23... когато сумата набъбне ще я преведа или почерпя на живо по-близките дигитални куратори от обкръжението ми. Така мисля ще успея да им благодаря за времето и усилията и да ги стимулирам до известна степен да продължават да вървят напред в безбрежното поле на Интернеда и да ми оставят знаци, по които да се ориентирам къде са хубавите неща :)


8 коментара:

  1. Stan Says:

    Успех с експеримента. Предполагам, ще споделиш, как ще протече :)

  2. MARFI Says:

    Разбира се че да :) Той няма да е за определено време, така ще има доста да се споделя ;)

  3. wattie Says:

    Откриваме топлата вода колеги. Тези процеси с "безплатното полезно съдържание" се развиват като модел вече няколко столетия. Сега цъфна компютърната ера и редът премина в тих хаос, но законите на синергетиката и рефлексията сами ще оправят нещата.

    Та така, да плащаме ли за "полезно съдържание"? Отговорът ми е НЕ, т.е. "не пряко/директно". Полезното съдържание е "новото" съдържание, т.е. това, което има научен принос. И в името на еволюцията и развитието човечеството отдавна е преценило, че трябва всички научни открития да са безплатни и със свободен достъп. За щастие те все още са!

    Естествено веднага си задаваме въпроса "а щом е безплатно кой плаща за него?". Отговорът е прост - всички ние плащаме чрез данъците си. Тъй, че полезното съдържание ние вече сме си го платили - няма смисъл от това да плащаме повече за него!

    Това е моето мнение. Разбира се за някой новата MP3ка на Азис може да е "полезно съдържание", а тя ще е лицензирана. Нека плати в този случай. Разбирания и вкусове за "полезно" има колкото искате...

  4. MARFI Says:

    @wattie мисля че пак трябва да прочетеш написаното.

    Става въпрос за оценяване труда на хора събрали и преработили съдържание, което е безплатно по природата си.

  5. wattie Says:

    Не можах да го разбера, признавам си. Това са хора, които компилират информация от тук и там и я синтезират, така ли?

    Синтезът и анализа на научни статии сам по себе си също е научна статия. Така, че отново традицията повелява да е безплатен материал.

  6. MARFI Says:

    Да, дигиталните куратори са нещо като редакторите във вестника, насочват те и ти подбират най-интересното. Аз мисля, че трябва да бъдат възнаграждавани, за да може в идеалния вариант, те да се ровят дори още повече и да правят само това, за да може групата от хора, които ги следва да си гарантира, че ще получава качествена, прецизно подбрана информация навреме, с което ще пести време, а времето е пари.

  7. Георги Says:

    99% от потребителите не биха платили за нещо, ако същото нещо го има безплатно.

  8. MARFI Says:

    Обикновено подбраното съдържание изключва дупликацията си някъде другаде, така де защо някой би курирал нещо и да го пуска и безплатно и платено?