Изборите в Гърция

Довечера може да ме гледате от 19:30 заедно с Бойко Борисов от АНА в предаването на Иван Бедров по RETV "Булевард България", ще си говорим за изборите в Гърция. (това ще ни е второ съвместно гостуване, превръщаме в нещо като гръцкия екип на РЕТВ :)

В ляво са неофициалните резултати:

Очаквана победа на ПАСОК (гръцките социалисти), неочаквана по размер, дори в нощта преди изборите имаше голямо съмнение, че партията на Йоргос Папандреу ще успее да сформира еднопартийно правителство, но с 160 депутата от 300, явно ще се справи.

Втора е управляващата партия на Караманлис, който назначи извънреден конгрес на Нова Демокрация за избор на нов лидер след слабия резултат на партията му на назначените от самия него предсрочни избори (доста хора тук може да се поучат от постъпките му)

Трета е комунистическата партия ККЕ на Папарига с доста висок резултат, четвърти са националистите от ЛАОС с Карадзеферис и последната парламентарно представена партия е тази на радикалната левица - СИРИЗА, която можеше да има и по-добър резултат ако лидерът и Алекос Алаванос беше в списъците. Еколозите са с близък резултат до "Зелените" и остават извън парламента.

Лагерите:

Още в нощта на изборите лидерът на ЛАОС Йоргос Карадзеферис обяви, че партията му ще бъде активна опозиция на ПАСОК.

Разпределение Нова Демокрация (синьо) - ПАСОК (зелено) 2007:

Губещите:

Нова Демокрация - за първи път в историята си ще има по-малко от 100 депутата - 91, пое тежко поражение на рождения си ден (партията е основана на четвърти октомври 1974 от Костас Караманлис - вуйчо на сегашния министър-председател)

Костас Караманлис - в рамките на един месец ще се състой извънреден конгрес на Нова Демокрация за избор на нов лидер. Караманлис няма да е кандидат.

Настоящите министър на Икономиката Йоргос Алогоскуфис, няма да е депутат, той остана седми в своя район (Атина 1) с резултат от 9.017 директни гласа.

Комунистите - имат с един депутат по-малко от миналите избори - 21 места.

Разпределение Нова Демокрация (синьо) - ПАСОК (зелено) 2009:

Печелившите
:

Дора Бакояни или "гръцкият Бойко Борисов" въпреки тежкия грип, който изкара по време на кампанията си и слабия резултат за "Нова Демокрация" е на първо място в Атина 1 с 14.561 гласа. Твърде вероятно е Дора да бъде и следващият лидер на Нова Демокрация.

Радикалната Левица от 13 места в миналия парламент на 15 в сегашния.

България?

Според приятеля ми от Килкис Василис Касианидис България и българските работници в Гърция също печелят от победата на ПАСОК. Той очаква по-благоприятни условия на труд, за българските емигранти (нека си спомним случаят с Константина Кунева, която потърси правата си и бе залята с киселина)

Кампанията:

Карадзеферис (гръцкият Волен, но далеч по-уравновесен) единствен поведе негативно-провокативна кампания с билбордове с надпис *"Siemens ΠΑΣΟΚ ΝΔ Τώρα πια, ξέρεις - Καρατζαφέρης" визирайки скандалът с подкупът на Сиеменс за покупката на ОТЕ (гръцкия телеком) преди изборите през 2004, който предизборно се разпредели между ПАСОК и Нова Демокрация.

В Интернет:

Отличниците: Йоргос Папандреу и Дора Бакояни със силно присъствие, не само предизборно. Папандреу е първият гръцки политик с профил във фейсбук, който го използва за комуникация и връзка с изборателите, а не за еднопосочна пропаганда. На Бакояни са посветени редица фен сайтове и профили в twitter и facebook, всяка нейна крачка бе отразявана на живо по Интернет.

Останалите... фейсбук и twitter профил в последния момент, платена реклама и СПАМ дори по телефона.

Промяната?

Промяната е огромна, много по-голяма от 1981, когато на власт идва бащата на днешния Папандреу - Андреас.

Килкис (Кукуш) за първи път от 1974 година насам (от учредяването на Нова Демокрация) излъчва само един депутат от тази партия.

Някои сравняват идването на власт на Папандреу в Гърция с избора на Обама в САЩ (бих се съгласил, ако... дядо му и баща му вече не бяха управлявали Гърция и ако не беше министър на образованието през 80-те.)

Очакванията:

Завръщане на Гърция на международния политически форум след шест годишно отсъствие.

Подобряване на взаимоотношенията и обмена с Кипър.

Сътрудничество с останалите балкански държави, в това число и България (дано довършат граничния пункт при с. Арда)

Строга политика спрямо Турция и апетите и за членство в ЕС.

Стабилизиране на пенсионното осигуряване.

По стъпките на баща си?

По време на управлението си Андреас Папандреу успява да извади Гърция от рецесия и криза като внимателно прави държавни или налива държавни капитали в стратегически предприятия, държавата се превръща в най-големия инвеститор, работодател, осигурител. Гърция е спасена, в последствие държавата се оттегля от стабилизираните предприятия. Няма масова безработица, глад и безредици. Дали това е решението и в задаващата се рецесия?

По места:

Нова Демокрация и ПАСОК печелят най-голяма подкрепа в провинцията.

"Новодемократични" са: Касторя (Костур), Лакония, Серес (Сяр, откъдето е и рода Караманлис), Месения, Арголида, Пиерия (тук се намират Паралия и Катерини), Флорина, Драма и Халкидики.

ПАСОК печели убедително в:

Ксанти, Ретимно, Дванадесетте острова на Егейско море, област Родопи, Ахея, Хания.

Островите Самос, Лесвос, Керкира (Корфу) Закинтос (Занте) Левкада подкрепят комунистите.

В градските центрове - Атина и Солун най-добре са се представили радикално левите, националистите и зелените.

Може да се каже, че горните три партии са някак си елитарни.

*"Siemens - Пасок НД - Сега вече знаеш - Карадзеферис"

хостинг и домейни

9 коментара:

  1. wattie Says:

    Социалистите ще започнат да печелят бавно, но сигурно в цяла Европа. Това е естествения ход на нещата след криза...

  2. MARFI Says:

    Гърция под управлението над Нова Демокрация бяха единствената страна в еврозоната с икономически ръст, та... каква криза :)

    Социалистите ще печелят навсякъде... освен в България и слава богу!

  3. Селин Says:

    Техните Зелени нали пратих а евродепутат (за разлика от нас), защо така слабо на изборите. :( Е това, че Керкира са комунисти ме изненада. о.О Въобще мен си ме изненадват принципно места, в които още се говори за комунизъм, ама нейсе.
    Дора Бакояни съкс, бях й чела разни изказвания по декемврийските бунтове (преведени от Агенция Фокус, да не си речеш, че знам гръцки:)) и бяха доста гаднички.
    Марфи, по твоя преценка от всичките тия партии дето ги изброи има ли някоя читава поне в сравнение с другите? Или и те като при нас. :(

  4. MARFI Says:

    Дора е популярна и се харесва на хората, какво да се прави - образован Бойко.

    Аз по принцип не съм за партии, повече държа на хората. Така че и Караманлис като съм го слушал как говори и как управляваше ми се вижда съвсем читав, особено пък сега след изборите и след като подаде оставка. Надявам се да се оправят и след някоя и друга година пак да вземат властта.

    Папандреу не е баща си или дядо си - много е мек.

    Останалите не ги знам в детайли, но предполагам са в пъти по читави от нашите :)

  5. MARFI Says:

    А и да... лесно е да пратиш евродепутат, трудно обаче ще гласуваш за Зелени за местен парламент, защото знаеш че нямат никакъв капацитет и кадри - сори :(

  6. Селин Says:

    Разбрах, че това п оследното и за нас се отнася, а. :РР
    А иначе, ако Караманлис е бил цвете, защо се получиха тия неща миналата година. Нз, тъмен субект ми е и той. А Дора й бях чела изказвания как цялото младо поколение на Гърция са терористи и супергадни неща по адрес на демонстрантите.

  7. MARFI Says:

    Бакояни има подкрепа, независимо от изказванията си 3000 от 4000 висши члена на Нова Демокрация ще я подкрепят за лидерското място.

    Че е кучка и гради кариера върху убийството на първия си мъж - това всички го знаем, но пък е доста енергична и лавираща кучка, пък и явно се справя със задачите си.

  8. xXx Says:

    Тук трябва да се спомене негативното влияние на световната финансова и икономическа криза върху Гръцката икономика (базирана изцяло на туризъм) предизвикваща, както спад на производството, така и растящата безработица.
    http://www.contextbg.org/analyses/show/34

  9. MARFI Says:

    Кризата в туризма не е последствие от управлението на Караманлис - криза, криза но има 70% увеличение на български туристи и 10-15% увеличение по Йонийските острово.

    Има ефект разбира се, но не това е причината за избора на ПАСОК.