Етажна собственост

Бележка оставена на асансьора в блока преди 2-3 дена...

Живея в голям, висок блок, гордост на ЕПК стройтелството (широкоплощен кoфраж) приютява 52 семейства на 13 етажа в следната конфигурация; на всяка площадка (освен на първата, където има зъболекарски кабинет) - два четиристайни, една гарсониера и един едностаен лукс (едностайният лукс с няколко мъдри преграждания се превръща в двустаен) аз живея в едностайния лукс < ебем ти лукса, заедно с родителите си и сестра ми... засега...

Винаги съм против сбирането на много (особено на прости) хора на едно място.
Моят вход е точно такава сбирка, има разбира се и интелигентни и приятни семейства, но така или иначе не ги познавам, не си ходим на гости, рядко се поздравяваме, така че... не ме вълнуват много, много.

Да си кажа честно, никой не се вълнува много, много от другия, стига да има топла и студена вода и асансьорът да работи... когато някой от тия дребнички луксове на цивилизацията изчезне за повече от няколко дена събираме пари... на извънредно общо събрание...

Дългове към разни доставчици на комунални услуги като "Софийска Вода" например от порядъка на 50 - 60 000 лева, не са нещо което плаши нашата задружна кооперация, затова си трупаме дългове юнашката... и към тия и към Топлофикация. Не са редки случаите, в който касиерът на блока (почетна "доброволна" длъжност с мандат 1 година и много рядко преизбиране < поради причини които следва да опиша) събрал чутовна сума (преди и след деноминации) продава етажната си собственост и отива на гурбет... е какво да се прави, доверили сме му се, изиграл ни е, ще събираме пари пак...

След идването на демокрацията от блока започнаха поетапно да изчезват всякакви лесно и трудно преносими материални блага:
  • Радиаторите от стълбищата
  • Аплиците за осветлението от стълбите
  • Ключовете на осветлението
  • Крушките по стълбите
  • ... < много дълъг списък ще стане затова към главното:
  • Въжетата на големия асансьор
  • В последствие и големия асансьор < не питайте как не съм видял
Не си спомням да сме имали период, в който да е имало чистач, затова кучешки изпражнения, 5 сантиметра прах и боклуци са обичайната гледка по стълбите, когато няма асансьор и човек се качва пеша, не се изморява от усилието, а от мръсния въздух и боклуците...

Винаги много съм завиждал на съседните миниатюрни в моите очи кооперации от по смешните 8 етажа и 24 семейства, по три на етаж в следната конфигурация; 2 тристайни и една гарсониера > толкова спретнати, чисти и с толкова по-малко боклуци по стълбите... а си имаха и чистач.

Преди много време, семейството до нас даде пари на художника от последния етаж да освежи малкия асансьор, сложиха мокет, пребоядисаха го, стана хубаво, малко след това изгоря...

И така...

На последното общо събрание бе взето решение всеки живущ в блока да плаща по 10 лева на месец за общи разходи на входа (при липса на чистач, единственият общ разход е асансьора)

Нека приемем, че в 52-та апартамента живеят средно по трима човека, 162 по 10 лева прави 1620 лева за поддръжката на един асансьор на месец...

Така е скъпо е, а пеша ? А по мръсните стълби, по-добре ли ще е ?

Както и да е, днес направихме първа копка на новия ми апартамент...

Апартаментът си съществува, живях там като малък, просто сега мама и вуйчо го разделиха "по братски" и ние с тате ще ремонтираме половината, казвам копка, защото ще се кърти пода, за да се изгради нова баня... на мястото на стария стенен гардероб:
Това е най-големият, най-дълбокият, най-високият, най-най-гардероба от детството ми...

После като пораснах отидох в мебелен магазин и видях трикрилен гардероб... с огледала, но продължавах да вярвам, че Торбалан живее именно в този гардероб... е днес не го намерихме.

Днес за първи път видях горното отделение отворено и... празно.

Както и да е, този блок е стар, от тухла е, на 5 етажа (най-високият в квартала, всички други са по 4 етажа) приютява десет семейства - по две на площадка в двустайни апартаменти с две тераси, с изключение на апартамента под нас, който е разделен на две - едностаен и една стая за портиера/чистача на блока със собствена баня, точно под гардероба от горната снимка...

Е в тая баня и най-вече в отходната й тръба лежеше надеждата за лесната трансформация на гардероба в баня...

Но всуе...

Блокът може да е малък... но хората в него са горди (тези които останаха живи от детсвото ми) останалите не ги познавам.

За жалост бившата чистачка на входа, откупила стаята на чистача и за още по-голяма жалост, не иска да и продупчим една дискретна дупка между стената и тавана й и да се свържем с нейната тръба за отпадни води...

Да и сера на главата < в интерес на истината, технически погледнато ще го правя :)

Баща ми с неговите ограничени реторски умения не успял да я убеди, затова днес и поговорих:

Обясних и че ако не продупчим една малка дупка в тавана и за 1 час, ще трябва да къртим около 6 метра в пода на горния апартамент, при това под наклон, за да може да се отича водата и че сме заети хора и ще дупчим след работа, както и събота и неделя, най-вероятно точно когато тя си почива, освен това не сме много добри къртачи и най-вероятно без да искаме пак в крайна сметка ще и продупчим тавана или ако не успеем то със сигурност тежкият и полилей ще падне, като е твърде въжмоно тя да е под него и по този начин да срещне позабавилата си смърт (откакто почина баба, много се ядосах на останалите баби в блока)

Обясних и че освен къртенето, ще и осигуря допълнителен комфорт с поставянето на гранитогрес на пода и че съм любител на играта: "тука има тука нема" с метално топче върху висока, но малка маса, в следствие на което топчето пада доста от високо... но в нейна чест и в чест на дупката, която евентуално ще пробием в тавана й може да сложа паркет и да забравя за топчето и започна да играя сварка.

Предложих й и символична сума > произведението от площа на дупката разделено на 10, но тя пак не се съгласи...

Та от днес започва къртене и зидане, както и търсене на 145 сантиметрова вана, защото си трябва комфорт в банята, както и прозорец... вярно прозорецът ще гледа към стълбището, но баня през прозорец... сери у нея < не че няма и да сера там де ;) Та това в най-общи линии са етажните собствености и реалности от ежедневието ми...

Posted in Етикети: , |

15 коментара:

  1. Polly Says:

    Ееее да и се не види и на бабката, а?

  2. Radi Says:

    Ех, явно в София наистина са много зле нещата.
    Ние в "провинцията" сме къде къде по-добре и си живеем по-цивилизовано. Откакто се помня властта в нашия 18 етажен, 110 апартаментов блок е в ръцете на интелигентни хора и нямаме такива проблеми. Ако някой съсед реши да прави такива мизерии и да не се съгласи на подобен род ремонт той бива всеобщо порицан от всички живущи.

  3. MARFI Says:

    Radi, истински ти завиждам, и в двата блока, който съм описал липсва общество и солидарност...

  4. RoujkaBG Says:

    Марфи,
    май не си прочел хубаво закона за етажната собственост.
    Я пробвай пак с тълкването на закона. Може да откриеш, че ако събереш три подписа от другите ти съседи /без този на бабката/ ще ти свършат същата работа и без нейното съгласие.
    Има и друга хватка. Според новият закон за етажната собственост не е нужен кворум на общото събрание.
    Достатъчно е да пуснеш обява, на видно място, че свикваш общо събрание по време, когато всички са пред телевизорите и не могат да оскъснат очи от някое реалити. Изчиташ си преложението пред цялото ти домочадие, правиш подписка- прието. Подаваш молба в общината,за да е законно и прилагаш решението на общото събрание и т.н.Процедурата по узаконяване на подобен ремонт е дълга, но не ти препоръчвам да я пренебрегваш, защото тогава бабката ще те осъди законно и с лекота, а ще ти се наложи да плащаш и глоби на държавата.

    За подмяна на дървена дограма с ПВЦ съседите ми ме дадоха на прокурора, но и платих тлъсти глоби, защото съм извършила вътрешен ремонт без съгласието на съседите и без да уведомя общината, ТЕС и прочие простотии.

    Не питай старило, питай патило :)

  5. Анонимен Says:

    за подмяна на дограма в собствен апартамент не се иска никакви разрешения.Това са дивотии!!!

  6. Plamen Says:

    "...вярно прозорецът ще гледа към стълбището..."
    Интересен замисъл! Ще е странно явление. Докато акаш и пръцкащ, минаващите по стълбите хора да те слушат. Според мен не е задължително да има прозорец. Цялата концепция ми звучи малко налудничаво - баня на мястото на гардероб ... явно се налага. Успех все пак :)

  7. MARFI Says:

    Пламене, прозорецът ще е с решетка отвън, в смисъл тухла, малък процеп, тухла, а само отвътре прозорец.

    Налага се, делбата е по-братски и там ще да трябва да е тоалетно/банята ми.

  8. achko Says:

    В блока в който живея поне проблема със събирането на разните там месечни такси е решен добре - по 1 левче на човек отиват за домоуправителя , докарва си човека 100-тина лв (за които хич ама хич никой разумен човек не му завижда) и си върши работата съвестно и входа е чист и асансьора работи и осветление има.

  9. Анонимен Says:

    Абе и ти не си прав с този прозорец към стълбището. В накои входове има такива процорци и от кухните към стълбището и е толкова гадно да мирише на всички на манджи, че е неописуемо.

  10. Анонимен Says:

    Оплакваш се от съседи , но май пренебрегваш доста правила. Едва ли на някой ще му е приятно изпаренията и миризмите от банята ти да се веят из входа. Да не говорим , че баня може да има само върху мокро помещения или съществуваща такава баня. При евентуален проблем върху чий вграден гардероб ще тече ... и не ми казвай , че през годините проблем няма да има :)

  11. MARFI Says:

    Хора, под гардероба ми има мокро помещение на портиерната под нас, описал съм го по-горе.

    Да, няма да е красиво макар и с малък прозорец към стълбището признавам, но все пак аз в тази баня няма да държа трушия и кисело зеле, а и не е казано, че ще го държа винаги отворен.

  12. RoujkaBG Says:

    Марфи,
    според закона за етажната собственост ти си собственик само на вътрешните стени на апартамента си. Не можеш да пробиваш външна стена на апартамент, каквато се явява тази към общото стълбище.

  13. Павел Танков Says:

    Radi Says: Понеделник, 2009, Март 30 10:44

    "Ех, явно в София наистина са много зле нещата. Ние в "провинцията" сме къде къде по-добре и си живеем по-цивилизовано. Откакто се помня властта в нашия 18 етажен..."
    Ради, не е въпросът между София и провинцията. Аз живея в такъв 17 етажен (или 18, забравих) блок в София, Младост 1 и там е супер чисто и подредено, просто защото имаме много читава касиерка и домоуправител. Събират се по 12 лв. на месец за входа, но от апартамент това, не на човек. Стълбището свети, всичко е пребоядисано и чисто. Даже градинките пред блока са с цветя, прекопано е, боклуци няма. Организираме, също така, от време на време почистване на тия градинки. Аз съм там под наем, но се включвам по-често в тия мероприятия, отколкото хората, които си живеят там постоянно. Така че, то си е до хората.

  14. MARFI Says:

    Да всичко си е до хората.

  15. Анонимен Says:

    /вижте какво намерих в нета и нека се замислим!

    Книгата на собствениците е в полза на ...чиновниците!
    Първо: Ще ви хванат, че от години имате наематели и не сте си платил данъци върху наемите.
    Второ: Ще ви хванат домашните любимци - кучета , котки, папагалчета...и за тях дали сте си платили данъците?
    Трето и най-важно: Всички които са си усвоили балконите ТРЯБВА да ги добавят към квадратурата на апартаментите си, като това трябва да стане с издаването но нов нот.акт, както и да се преизчислят всички % от общите части на сградата, това пък се прави от експерт оценители.Вие всъщност си увеличавате жилищната площ и на 100% трябва да се добави квадратурата на всеки балкон т.е. плюс 10 кв.м минимум, а тези с по два балкона плюс 20 кв.м.
    Да не говорим, че всички балкони от старото строителство преди 1991г. изопщо не са вписвани в нот.актове и са си ОБЩИ ЧАСТИ и до днес!
    Сега дори и да не е направено усвояване те трябва да се впишат към нот.актове както съм посочил по-горе с тази разлика, че се вписват три четвърти от квадратурата на балкона.
    А това увеличаване на квадратурата след включването на балконите пък ще доведе до вашия по-висок данък сгради и такса смет !
    Сега разбирате ли колко ала-бала е това което се прави в момента и в полза на кого е! Разбирате ли, че никой от старите ЕС не може коректно да си напише кв.м и процентите от общите части.
    Погледнете си нот.актове и ще разберете,че там липсват балконите изопщо, а тези които вече са ги усвоили и превърнали в кухни?
    Нека уважаемите депутати от Парламента първо да решат въпроса с прехвърлянето на земята под блоковете на етажните собственици, после да се коригира ЗУЕС и се разбере как ще се узаконят усвоените балкони, как ще се добавят към общата площ и % на общите части как се променя!