Глоби до 3000 евро за неправилен македонски!

Македонските власти въведоха нови, много по-сурови мерки спрямо неспазващите правилата на "чистия книжовен македонски език и кирилската азбука". Най-високата санкция скача от 320 на 3000 евро. Най-малко 2500 евро ще плаща всеки издател, община или фирма употребяващи чуждици от сорта на "импийчмънт, маркетинг, адвертайзинг" и др.

От Института за мекедонски език "Кръсте Мисирков" от години негодуват, че усилията им за изкуствено създаване на културна идентичност, чрез търсенията им в българската стара и диалектна говорна форма биват похабявани от медиите и публичните личности, които безнаказано използват думи и изрази от английски и от езиците на съседни страни (разбирай - български). Похвална инициатива на макетата, трябва и в България да се гласува нещо подобно, за да не се изгубим в опита си да подражаваме на западната култура и да плюем по всичко българско и родно.


8 коментара:

  1. Анонимен Says:

    Хаха стига тея македонци не спират да ме разсмиват.Бях чул че кръстили националното си летище Александър Македонски :)А скоро пък бяха приели някакъв президент ли беше не знам на друга държава кадето се мислят за потомци на Александър Македонски и го посрещат с хора облечени като римски легионери :) Как си вярват просто не знам :D

  2. MARFI Says:

    Не беше май президент ами, македонци от Иран или Ирак, потомци на Александър Македонски :)

  3. вярвай в мечтите си Says:

    Българите в югозападна България, наричани неправилно от някои македонци, са все по комплексирани и изнервени от разпада на държицата си. Правят отчаяни опити чрез смешна полицейщина да спрат побългаряването на диалекта, изкуствено капсулиран в продължение на десетилетия. Процеса на приобщаване на държавицата към България е в ход и не може да бъде спрян с подобни глоби!

  4. Анонимен Says:

    Правилен и неправилен македонски език :-))))))))))))))))))))))))

  5. Анонимен Says:

    Ние трябва да ги глобяваме задето говорят неправилен български :D

  6. Polly Says:

    "анонимен каза...
    Ние трябва да ги глобяваме задето говорят неправилен български :D"

    LOL that's right!

  7. Анонимен Says:

    Голяма тъпотия

  8. petervanev Says:

    Винаги съм се смял на опитите на тези жалки хора да направят от нищо - нещо, и после винаги съм изтръпвал от мисълта докъде могат да стигнат!
    За съжаление следващата война по нашите географски ширини няма да е търговска или верска, а чисто и просто война за идентичност...Дано греша де.