Enigma

Енигма e втората книга на Робърт Харис, която изчитам със затаен дъх.

Както се подразбира и от заглавието действието се развива по времето на втората световна война и се върти около немската шифровъчна машина - Енигма (от ст. гр. "загадка")

Англичаните превръщат изкусната до тогава наука на криптиране и декриптиране в манифактура. Хиляди хора се трудят в Bletchley Park - едни събират и категоризират прихванатите съобщеия, други се мъчат да ги обърнат отново в четим текст, трети ги превеждат.

Главното действащо лице - гениалният Том Джерихо успява да разбие на два пъти най-трудния немски код - този на немските подводници. За да го стори обаче му трябват въжможно най-много съобщения от възможно най-много подводници. Събира ги докато подводниците потопяват един след друг корабите от поредния конвой тръгнал към британските острови, а Атлантика побелява от тоновете мляко на прах което потъва заедно с танкера си.

Освен, че разбива кода Том успява да разконспирира и верен свой колега - поляк, който не обича немците, но още по-силно мрази руснаците - неочакваните нови съюзници на англичаните. Полякът Пуковски попада на комуникацията от обсадения Смоленкс и открития наблизо в Катинската гора масов гроб на 10 000 полски офицера, разстреляни от руснаците. Пук решава да обясни на немците, че машината им не е толкова сигурна, Том се опитва да го спре - лудница.

По книгата има и филм - което и да изберете няма да сбъркате.

Posted in Етикети: |

0 коментара: