The Madness of Crowds

Вчера пристигна една страхотна книга написана преди 150 години, описваща лудости и нелепи постъпки случвали се както по време оно така и наследени и повтарящи се от хиляди години назад във времето.

Всичко написано в Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds е валидно и днес. Човешката глупост не се променя, единствено добавя нови детайли към репертоара си и открива нови хоризонти за изява като световната мрежа например.

Позволявам си да публикувам свободен превод на малка част от предговора, към моето издание. Негов автор е Норман Стоун - професор по нова и най-нова история в Оксфорд и съветник на Маргарет Тачър.

"По целия свят хората изглежда са фокусирани повече над частни случаи, наместо над цялостното добруване на обществото. В резултат станахме свидетели на исканията на малцинствени групи, които търсят "права" въз основа на отминали неправди, наместо настоящи отговорности." ДПС?

"В синхрон с тези искания е и лесната обидчивост на тези групи и ставащата все по-популярна "политическа коректност", която буквално осакатява езиците и ги принизява до детска примитивност." Афроамериканци, роми, officer


"Гадателите на бъдещето и продавачите на магически целебни предмети и билки са си живи и здрави и дори рекламират по вестниците и телевизиите" Алена, powerbalance

Примерите в книгата засягат класическите балони като Tulipomania, The Missippi & The South Sea Bubbles, които ако предговора не бе писан преди 15 години щяха да бъдат сравнявани не само с депресията от '29, но и със "Световната Икономическа Криза" и фалита на Lehman Brothers.

Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds, заедно с The Art of War на Su Tzu, е едно от задължителните четива на Wall Street, това обяснява и нейните над 101 издания... уникално четиво!

Илюстрацията е на Jean Bruller, казва се The Dream of Flying и датира от 1934

Posted in Етикети: , |

2 коментара:

  1. Иван Says:

    Благодаря за препоръката, току-що си я пратих към Kindle :-)

  2. MARFI Says:

    Изгледай това демо и ако успееш ми я пусни и на мен:
    http://www.youtube.com/watch?v=jqQOkFtH5is