Toastmastering

Снощи за първи път бях на среща на ToastMasters клуба. Тостмастерите са хора, които упражняват уменията си за говорене пред публика. Имат стройна система от говорещи, хора които ги оценяват, граматик - който следи за граматически грешки и след това ги анализира и "ахъм преброител", които следи за използваните паразити (за минута и половина допуснах едно паразитче, следващият път ще гледам да няма нито едно)


Събитието се проведе в една от залите на Grand Hotel Sofia, щедро спонсорирана от American Chamber of Commerce - благодарности и на двете учреждения.

Въпреки, че със Светла присъствахме за първи път и изглежда се познавах единствено с Паганел - бивш колега и дългогодишен ToastMasters всички ни приеха изключително топло и дори успях да се изкажа по един от въпросите на ToastMaster-a - "New Years Resolutions". Трашнах, разбира се, всякакви символични обещания свързани с нова година, рождения ни ден или коя да е годишнина - няма нужда да чакате до следващата нова година, за да започнете да спортувате - грабвайте велосипеда и врът, врът до работа!

Един от говорещите - Еница, беше избрала да ни представи учението на Норбеков, който твърди, че човек може да махне очилата, стига да се усмихва повече, да прави няколко упражнения и да ходи по-често изправен. Японски учени проверили - работи, но би представлявало огромен удар за индустрията за производство на стъкла, очила и рамки и не могат да си позволят да популяризират метода.

Днес проверих по обстойно и се оказа, че Норбеков има цяла серия с упражнения, фен група на български във фейсбук и доста преведени книги, в мрежата на Хеликон. Днес ще си купя "Опитът на един глупак стигнал до прозрението как да се избавим от очилата" и ще рапортувам прогрес.

След събитието дружно запихме в Дон Домат, а следващият път ще стана член (25$ годишно) за да мога да взимам по дейно участие в срещите. Доколкото разбрах няма ограничения колко пъти може да се присъства като гост, но пък и гостите са само слушатели - не могат да говорят и оценяват другите говорещи.

До следващия път - 26 Януари (сряда) Гранд Хотел София - елате и вие и доведете приятели Event & RSVP

Още снимки от събитието - Flickr

Posted in Етикети: , |

5 коментара:

  1. svetla Says:

    Потвърждавам, че събитието е супер приятно и точно толкова полезно. Със сигурност ще стана член.

  2. wattie Says:

    Мисля, че е по-добре да го наричате "реторика", не "тоустмастъринг". Освен ако лекциите не са били изключително и само на английски език. Иначе още заглавието е трагикомизъм - "правилно говорене на шльокавица". Qko, kvo 6a kajesh man?

  3. MARFI Says:

    Събитието си е изцяло на английски, не сметнах за нужно да го споменавам, но явно си трябва :)

  4. wattie Says:

    Приема се :)

  5. Таня Says:

    Хах, Паганел :)