А ти изчисти ли, за да се оплакваш

Винаги когато в България падне малко сняга, една огромна група хора се чувства много щастлива.


Не говоря за децата. Говоря за пълнолетни, активни хора, които си намират още една причина да мрънкат и да се оплакват колко скапана държава била България и как не се чистил снега.

Същите тези хора газят в снега пред офиса и входа си и през ум не им минава да запретнат ръкави, да оставят оръжията на модерния активизъм, разбирай мишката и клавиатурата и да изчистят снега, за да им е малко по-чисто, малко по-приятно и малко по-готино да живеят в България.

По закон всяка кооперация трябва да има график и отговорници за почистване от снега и всеки домоуправител трябва да бъде глобяван, ако този график не се спазва и прилежащите към блока площи не са почистени. По времето на Тодор Живков това дребно задължение се спазваше с идването на демокрацията единиствено възрастните хора продължиха да го чистят, ние младите все си намирахме оправдания с работа (разбирай игри, facebook). Странно как с идването на демокрацията всички получихме права и загубихме всичките си задължения...

Чудя се, с какви очи хората мрънкат и искат от общината да си спазва задълженията при положение, че те самите не го правят? Също така, как да се изчистят всички улици в един град където едва половината жители плащат за това, а останалите не са сметнали за необходимо да сменят регистрацията си и парите им отиват в родното село?

Не ми минавайте с оправданието, че нямате време, няма лопата и тн. Лопатите са от 5 до 15 лева, може и с домакинската, стига да има желание. Време се намира, въпрос на организация е.

Преди да мрънкате се замислете вие какво направихте положението да е по-различно? Не много, нали?

Posted in Етикети: , |

2 коментара:

  1. Анонимен Says:

    С удоволствие бих си почистил, поне пред колата, коловоза към паркинга, и огромната пряспа пред вратата на входа.. Обаче откъде да намеря една читава лопата за сняг в този малък град наречен София? В Карфур, в Бриколаж, в Баумакс гледах.. само едни за 8/10лв правени в час по трудово от 7 годишни китайчета, и едни от 80лв за хора с набито око и отявлен вкус към марковите лопати...

  2. MARFI Says:

    Който търси - намира.