Iyengar Yoga


Приятелката ми има йога студио и често играем заедно Хата Йога, най-ми допада комплексът "Поздрав към слънцето" и лежерните "Крокодилски упражнения", изпитвам обаче доста големи трудности с по-сложните асани, като стойката на глава например (сиршасана).

Вчера снимах, а днес практикувах един малко по-различен стил - Айенгар/Iyengar.
Стилът се характеризира най-общо с мотото "yoga as you can". Гуруту Айенгар прозрял, че не всички хора са гъвкави, както и че не всеки може да прекарва по 3-4, а и повече часа, практикувайки. Затова измислил няколко малки hack-a. Въвел употребата на меки тухлички, върху които хората да седят или подпират краката си, с употребата на колани пък се постига разтягане, което за повечето начинаещи би било непосилно. Използват се и специални възглавнички, както и одеяла за да се постигне максимален комфорт и да се елиминират всички предпоставки за възможни травми.

Определено Айенгар е моят стил, макар и да съм супер дървен успявам да се разтегна достатъчно без да се напрягам, както и да следя прогреса си - ако един ден са ми били потребни две тухлички, за да седна правилно и ако след една седмица успявам само с една - - progress 101! :)

Posted in Етикети: |

0 коментара: