BlogMasters 2010; Домашното TnetBG.net

На 19 февруари 2010 ще бъда лектор в първия семинар "BlogMasters" (името е яко, нали :) Ако ти звучи твърде високопарно го приеми като дериват от webmaster, ок?)

Там ще си говорим за блогове, за писане в Интернет, за ползваемост, за оптимизация за търсещи машини и хора едновременно, за популяризация на съдържанието ни и други интересни неща.

С тази публикация поставям началото на една инициатива, в която ще Ви запознавам с различни блогове, с авторите им и защо мисля, че си заслужават вниманието Ви - ще ги оценявам един вид и ще си подготвям домашното за панела ми за BlogMasters.

И така, шоуто започва с Tnetbg.net


Защо избрах TnetBG.net?
  • Изчистен, лек и приветлив дизайн, интересна тематика и стил на писане, запомнящо се макар и не джиджано лого, собствен домейн, отлична организация на съдържанието и отделна "хранилка за новини" (RSS) към всяка категория и към всеки отделен автор.
Все неща, които всеки един блог трябва да притежава, за да може да бъде четен с удоволствие.

С цифрички съм обозначил няколко важни неща:

1. Стани автор - според мен задължителна опция за всеки "магазинен" блог (от magazine, не нармаг) - сам автор трудно смогва да следи новостите (особено в технологичната сфера), а и е хубаво читателите да имат чувството, че могат да се "upgrade-нат" до автори (това е заложено във всеки един форумен софтуер - потребителите обичат да са разделени от рангове, точки, нива...)

2. Мрежи - списък с различните мрежи през които може да следите новостите от блога и да си общувате с автора му - правят блога "жив".

3. Реклама - ако ще изкарвате пари от блога си го кажете отначало, публикувайте рекламна тарифа и условия, както и формати/позиции от които клиента да избира (за да няма после неразбрали)

Какво бих променил?

Бих махнал Вход като първия опция в горното меню (авторите на блога ще се справят и с директен линк към административния панел)

Задължително бих сложил снимки на авторите в секцията "Контакти", както и кратко тяхно представяне на отделна страница и по възможност под всяка статия, нещо от този тип:
"Мръсен трик" който бих приложил - при наличието на повече от един автор бих въвел като правило авторите в блога да коментират взаимно статиите си - стимулира публикуването на коментари от останалите посетители. Всички знаем, че първата продажба винаги е най-трудна - горе-долу така се чувства и първия пишещ коментар под дадена статия.

Какво каза авторът?

"Казвам се Иван Петков, родом съм от Добрич, където и завърших езиковата гимназия "Гео Милев".

От 2003-та година насам, живея и уча във Франция. Тази година завършвам Grenoble Graduate School of Business специалност "Master in International Business". В момента пиша дипломна работа със заглавие "An investigation into managing e-commerce and e-business companies".

В свободното си време задоволявам хобито си към технологиите като списвам един от водещите български технологични блогове - Tnetbg.net стремя се да предложа на читателите си повече информация за новите технологии както и да им помагам при избора на нов продукт или джаджа. Затова поддържам и доста богат каталог с български онлайн магазини (и магазини с доставка до България). Освен Tnetbg.net, каталога и форума към него поддържам и още 5-6 други сайта, на различни езици. Опитвам се всеки ден в Tnetbg.net да има поне по три нови статии, на различна технологична тематика - настолни компютри, лаптопи, телефони...

В останалата част от свободното ми време се разхождаме или пътуваме с приятелката ми, спортувам, правя планове за бъдещето или заработвам по някое евро тук-там.

Какво означава TnetBG.net?

T = technology
net = network

Първоначлно исках домейна Tnet.bg, но всички знаем как седят неща с .bg домейните."

Благодаря на Иван за отделеното време и за блога, който списва. Надявам се да сме Ви били полезни :)
хостинг и домейни

Posted in Етикети: , |

4 коментара:

  1. fen Says:

    Много добра инициатива, моято ще следя.
    Видях екипа от лектори и мисля, че доста добре е подбран. Аз лично бих поканил и някой от водещите политически блогъри, но да не задълбаваме. Успех.

  2. GaN Says:

    И на мен много ми допада идеята ти. Задължително ще следя :)

    А и ще те слушаме на BM :)

  3. Анонимен Says:

    @Fen, политическите малко по-нататък в BM2 :)

    Bogo

  4. fen Says:

    @Bogo, съгласен. С визия за напред.