Коли спират сами на червено

От "Нисан"и "Тойота" разработват устройство, което да кара автомобилите на марката да спират на сигналите, предупреждаващи за смяната на светлината на светофарите.

"Тойота" представи днес устройство, което кара автомобилите да спират при червена светлина на светофара и дори пред знак "Стоп".

Когато светлината на сфетофара стане червена, устройството съобщава на шофьора със звуков и визуален сигнал, а ако той не се "вслуша" в предупреждението, автомобилът автоматично спира. По подобна схема работи и системата, предупреждаваща, че автомобилът наближава знак "Стоп".

Освен това компаниите "Нисан" и "Тойота" са създали безжичен прибор, който алармира шофьора, че на лошо осветено кръстовище има пешеходци, а пешеходците, че наближава автомобил. Изброените нови устройства сега преминават серия изпитания.

В родината шофьорите отдавна изпозлват сигнали за предупреждение на пешеходците по осветени и неосветени кръстовища - клаксони и дълги светлини са всесезонен прибор, поздрави по адреса на майката на пешеходеца през отворения прозорец на колата се използват като предупреждение, през по-топлите месеци.

Posted in Етикети: |

0 коментара: