Aptera - новият хибрид?

Малка калифорнисйка компания се е заела с производството на изцяло електрическа кола, която може да се зарежда от 4 до 6 часа при 110 волтовата система на американците и да изминава 120 мили за едно зареждане, отделно има и слънчеви панели на покрива, които да дозареждат батериите по време на път или престой:
Колата се нарича Aptera Typ-1e и ще струва около $30, 000 долара. Предвиден е и хибриден модел Typ-1h за $ 27, 000. Хибридът ще може да изминава цели 300 мили само с един галон бензин!
Зад създаването на електрическата кола сттой Нийл Ханеман, човекът с принос за създаването на Форд ГТ, Додж Вайпър и оглавяващ програмата на Крайслер в сериите Наскар.

В момента колата е с три колела - две отпред и едно отзад, на окачване като на мотор (колата е регистрирана като мотор дори): Аптера работят и над модел с четири колела, които да вози комфортно пет човека.

Колата е максимално аеродинамична, има въздушно съпротивление от едва 0.11:
На мястото на традиционните уреди има малки екрани предаващи информация от три камери монтирани отзад на колата. Колата ще бъде обурудвана и с традиционните огледала за задно виждане:
Капачката на "резервоара":
За момента колата ще се продава само в Калифорния чрез дистрибутори в Сан Диего, Лос Анджелис и Менло Парк. Компанията ще обслужва клиентите си чрез няколко Dodge Sprinter-a вървящи на биодизел.

300 продадени хибрида, ще изкарат компанията на печалба. За момента вече имат 580 поръчки! Плановете са да се произвеждат по 2000 коли на година!

Дано скоро ги видим и тук :)


Posted in Етикети: |

1 коментара:

  1. Polly Says:

    LOL that looks like a hybrid between a car and an airplane. I don't know why they made it so small, no self respecting american will ever go into one of these (or fit into one). Also, it probably has the worst handling as that is ever so typical of american cars...