Init Lab: HTML & CSS course

Лятото писах за учредяването на InitLab. Тогава, апартаментът в Лозенец бе доста празен откъм мебели и дейности.

За няма и половин година нещата се промениха много динамично, главно блогадарение на инициативни дарители; както частни (като моя милост), така и големи корпорации като Telerik.


Отделно InitLab се затвърди като "кошер за идеи" и изнесе организацията на две конференции StartUP & StartITSmart върху все още вехтия си паркет :)

Сега, един от най дейните радетели в лаба - Константин Данков, стартира курс за придобиване на базови познания и най вече - умения в HTML & CSS, та дори и малко JavaScript.

FrontEnd курсът е смешната цена от 30 лв. за шест сесии от по 2 часа (с 15 мин. почивка). Курсът ще се провежда два пъти седмично, вечер (вероятно понеделник и сряда) и ще стартира на 24 януари. Побързайте и се запишете, определено си струва! Ще се радвам да се видим там!

Нека сме наясно, че това не е курс за придобиване на диплома или сертифкат, а за знания, подгответе си въпроси, ровете се, чупете и се учете, that's the way!

Снимка: Flickr; Mostaza

Posted in Етикети: , , | 0 коментара

Toastmastering

Снощи за първи път бях на среща на ToastMasters клуба. Тостмастерите са хора, които упражняват уменията си за говорене пред публика. Имат стройна система от говорещи, хора които ги оценяват, граматик - който следи за граматически грешки и след това ги анализира и "ахъм преброител", които следи за използваните паразити (за минута и половина допуснах едно паразитче, следващият път ще гледам да няма нито едно)


Събитието се проведе в една от залите на Grand Hotel Sofia, щедро спонсорирана от American Chamber of Commerce - благодарности и на двете учреждения.

Въпреки, че със Светла присъствахме за първи път и изглежда се познавах единствено с Паганел - бивш колега и дългогодишен ToastMasters всички ни приеха изключително топло и дори успях да се изкажа по един от въпросите на ToastMaster-a - "New Years Resolutions". Трашнах, разбира се, всякакви символични обещания свързани с нова година, рождения ни ден или коя да е годишнина - няма нужда да чакате до следващата нова година, за да започнете да спортувате - грабвайте велосипеда и врът, врът до работа!

Един от говорещите - Еница, беше избрала да ни представи учението на Норбеков, който твърди, че човек може да махне очилата, стига да се усмихва повече, да прави няколко упражнения и да ходи по-често изправен. Японски учени проверили - работи, но би представлявало огромен удар за индустрията за производство на стъкла, очила и рамки и не могат да си позволят да популяризират метода.

Днес проверих по обстойно и се оказа, че Норбеков има цяла серия с упражнения, фен група на български във фейсбук и доста преведени книги, в мрежата на Хеликон. Днес ще си купя "Опитът на един глупак стигнал до прозрението как да се избавим от очилата" и ще рапортувам прогрес.

След събитието дружно запихме в Дон Домат, а следващият път ще стана член (25$ годишно) за да мога да взимам по дейно участие в срещите. Доколкото разбрах няма ограничения колко пъти може да се присъства като гост, но пък и гостите са само слушатели - не могат да говорят и оценяват другите говорещи.

До следващия път - 26 Януари (сряда) Гранд Хотел София - елате и вие и доведете приятели Event & RSVP

Още снимки от събитието - Flickr

Posted in Етикети: , | 5 коментара

The Madness of Crowds

Вчера пристигна една страхотна книга написана преди 150 години, описваща лудости и нелепи постъпки случвали се както по време оно така и наследени и повтарящи се от хиляди години назад във времето.

Всичко написано в Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds е валидно и днес. Човешката глупост не се променя, единствено добавя нови детайли към репертоара си и открива нови хоризонти за изява като световната мрежа например.

Позволявам си да публикувам свободен превод на малка част от предговора, към моето издание. Негов автор е Норман Стоун - професор по нова и най-нова история в Оксфорд и съветник на Маргарет Тачър.

"По целия свят хората изглежда са фокусирани повече над частни случаи, наместо над цялостното добруване на обществото. В резултат станахме свидетели на исканията на малцинствени групи, които търсят "права" въз основа на отминали неправди, наместо настоящи отговорности." ДПС?

"В синхрон с тези искания е и лесната обидчивост на тези групи и ставащата все по-популярна "политическа коректност", която буквално осакатява езиците и ги принизява до детска примитивност." Афроамериканци, роми, officer


"Гадателите на бъдещето и продавачите на магически целебни предмети и билки са си живи и здрави и дори рекламират по вестниците и телевизиите" Алена, powerbalance

Примерите в книгата засягат класическите балони като Tulipomania, The Missippi & The South Sea Bubbles, които ако предговора не бе писан преди 15 години щяха да бъдат сравнявани не само с депресията от '29, но и със "Световната Икономическа Криза" и фалита на Lehman Brothers.

Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds, заедно с The Art of War на Su Tzu, е едно от задължителните четива на Wall Street, това обяснява и нейните над 101 издания... уникално четиво!

Илюстрацията е на Jean Bruller, казва се The Dream of Flying и датира от 1934

Posted in Етикети: , | 2 коментара

2x(TEDxBG)=? Part 1

В първата трезва събота от годината се проведе втората родна TEDx конференция.


В ролята си на мастит блогър, отявлен културтрегер и trendsetter, бях там, та даже и снимах.

Част от родната блогосфера ме изпревари (докато колоездих 200 км.) и вече преразказа и щрихира събитието, следователно тук няма да четете преразкази на лекции - да сте дошли! Ако не сте, почакайте малко и гледайте лекциите онлайн, а докато чакате изгледайте тези от миналата година - струват си, повечето.

За мен първата трезва събота от годината и изминалите 52 съботи от предната конференция имат символично значение и искам да се спра на него. Сещате се, нещо като рождения ден, годишнината от сватбата, новата година... пък и на тази конференция Христомир Йорданов говори за това как прости patterns заедно създават сложни алгоритми и машини (снимката е от неговата лекция: мозък + неврони + връзки = памет и разум).

Ще споделя по кои пътеки за промяна на света тръгнах от миналата конференция и колко надалеч стигнах по тях за една година. Смятам да го направя в няколко последователни публикации. Иначе ще стане много дълго и на вас няма да ви се чете, камо ли на мен да ми се пише :)

Ще почна по реда на лекциите. Първи миналата година бе адашът - Марто Ангелов, с идеята си за велосипеден път във въздуха - Колелиния. Направи страхотна презентация (виж я) и се чувствах супер горд, че го познавам, че карам колело, че съм съдия по колоездене и имам собствен аматьорски клуб - ВелоКлуб Мамут. Точно така! Всичко това накуп, евалата адаш!

Какво направих с/за идеята?
Осинових я. Мисля имам известна заслуга за това Марто да я представи и в Солун, на тамошния TEDx (отново видео).

Fun Fact:
След TEDxThessaloniki с Марто споделихме превоза ми (разбирай пистарата) по крайбрежната велоалея на Солун, почти до гарата (единственият път, когато съм возил друг човек на бегача, при това с багаж, няма и да се повтори).

Тук е моментът да кажа и от позицията на човек бил на два български TEDx-а, и дошъл малко след края на един гръцки, че родният е в пъти по-силен по отношение на организация, networking & overall
(Поне по отношение на Солунското събитие, с TEDxAthens сме на едно ниво или те дърпат малко откъм зала, сайт и други дребни неща) Голямо браво на организаторите!

Какво не направих с идеята?
Не успях да я тествам.
София, вероятно ще е последният европейски град в който ще имаме Колелиния или Колелинио. Както и ще си остане градът с най-малко велоалеи и най-малко колоездачи forever and ever!
За тази ситуация, виновни сме всички ние. Всички ние които седим и си пишем по блоговете, ходим си на конференции и не се придвижваме с колелета по 1001 причини, сред които, много основателна е признавам и липсата на велоалеи, но и ясно съзнавам че demand creates market. Когато станем повече колоездачи, независимо от атмосферните условия, когато запалваме хората около нас да карат и когато станем свидетели на, wait for it...
първият протест и блокиране на парламента в стил "таксиджии блокират София" срещу липсата на велоалеи и политика за насърчаване на екологични форми на придввижване
Чак тогава ще има поне минимален шанс да видим София с повече велоалеи, а защо не и с колелиния.

Друго?
Съжалявам, че бях прилъган да участвам в организирана от фирмата производител на спортни облекла - MAPEI популистка проява, свеждаща се до обикаляне на няколко централни улици с колело. В последствие въпросната фирма с нищо не допринесе за подобряването на велосипедния климат в страната, не участва и не спонсорира нито един награден фонд, дори този на обиколката на България - shame on them!

Shame on us all!
Shame on us за примирението ни с фалиралата инфраструктура и с приемането на липсата на отчетност от страна на общината за нещо нормално. За приемането на намацаните по тротоарите линии за "велоалеи"... shame on us, again and again та чак до следващия TEDxBG, когато пак ще измеря прогреса по тази точка. Дано тогава е положителен, въпреки, че съм доста скептичен...

Posted in Етикети: , | 0 коментара